Voedselbank: van Afhaalpunt tot Winkelformule

06-01-2023 Nieuws Redactie

VLAARDINGEN – In 2006, het jaar dat de Voedselbank Vlaardingen startte, waren er in het begin rond de 30 klanten. Inmiddels gaan er (vrijwel) wekelijks zo’n 214 huishoudens in Vlaardingen naar de uitgiftepunten van de Voedselbank en achter deze cijfers zitten nog eens honderden Vlaardingers die het niet redden zonder de wekelijkse pakketten. De Voedselbank groeit weliswaar nog niet uit z’n voegen, maar was wel aan vernieuwing toe. Het afgelopen jaar werd er gezocht naar een nieuw pand van waaruit gewerkt kon worden, en ook om een nieuwe visie neer te kunnen zetten: van afhaalpunt naar winkelformule.

Er werd onlangs een nieuw pand gevonden, aan de Van Baerlestraat 99, waar tot het faillissement van afgelopen jaar de  Dijkgroep met een Zorgvoorziening en winkel zat. Het bestuur en de vrijwilligers van de Voedselbank waren vervolgens als eerste in gesprek gegaan met de eigenaar van het pand en er werden vlot knopen doorgehakt. Dat kon ook omdat de gemeente niet alleen garant stond voor een aanzienlijk bedrag, maar ook de subsidie verstrekte om de huur te betalen. ,,En nog een beetje daar bovenop om andere dingen van te doen’’, aldus voorzitter Leo van Houwelingen van de Voedselbank Vlaardingen vanmiddag bij de opening van het nieuwe onderkomen.

Van Houwelingen schetste de ontwikkeling van de Voedselbank Vlaardingen in kort bestek, waarbij Vlaardingen geen bijkantoor van Rotterdam meer is maar geheel zelfstandig draait. De producten komen inmiddels van een distributiecentrum dat door verschillende grote partijen bevoorraad wordt en daarnaast geven diverse maatschappelijke instellingen, kerken, supermarkten en particulieren gul om de schappen van de winkel te vullen. Want vanaf 12 januari is het niet meer afhalen uit kratten en overpakken naar de fietstas voor klanten van de Voedselbank; op die datum zullen klanten namelijk met een winkelwagentje kunnen shoppen, daarbij bijgestaan door vrijwilligers van de Voedselbank. Niet maar afwachten wat er in het krat zit, en soms spullen weggooien, maar zelf shoppen. ,,Een formule waarbij rekening kan worden gehouden met smaak of dieet’’, zo meldde het bestuur van de Voedselbank Vlaardingen. Het heeft wel wat weg van de Sociale Super Van Lopik destijds aan de Vetteoordskade, die groots startte in 2017 en een klein jaar later alweer failliet was met een ton schuld en veel gedupeerde klanten. De Voedselbank werkt daarentegen met een andere vorm van financiering en subsidiering, en heeft inmiddels al voor tien jaar een huurovereenkomst gesloten. Met dank ook aan het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. , dat door de hele samenleving zorgt voor het maatschappelijke en financiële cement om instellingen als de Voedselbank, en nog heel veel andere voorzieningen, in stand en draaiend te houden.

Vandaag was er in ieder geval na maandenlang hard werken de mogelijkheid om het allemaal zelf eens te komen bekijken, voordat de eerste klanten op 12 januari er terecht kunnen. In veel gevallen moesten die schroom en schaamte overwinnen om een beroep te doen op deze vorm van hulpverlening. Hoe en of deze winkelformule zal aanslaan is wel nog even afwachten en misschien zal er tijdens de eerste fase nog wel bijgestuurd moeten worden. Er gaat bijvoorbeeld gewerkt worden met tijdssloten waarbij klanten ingedeeld worden. Per uur kunnen er twintig huishoudens geholpen worden, maar hoe gaat dat dan precies werken? Grijp je mis als je aan het eind van de dag ingedeeld bent, en als je twee zakken chips wilt pakken omdat je nou eenmaal wat meer kinderen thuis hebt zitten, mag dat dan? De tijd zal het leren.

Degene die vanmiddag het laatste zetje gaf, in vol vertrouwen, was wethouder Arnoud Proos, die in zijn speech de hoop uitsprak dat de Voedselbank juist niet zou groeien, in tegenstelling tot de doorsnee bedrijven in Vlaardingen die hij dit wel toewenst.  Samen met Leo van Houwelingen onthulde Proos een herinneringsbord met daarop de namen van alle sponsoren en subsidieverstrekkers.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date