Schrikken van dubbele OZB aanslag: klopt dat wel?

18-03-2021 Nieuws Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – In een jaar tijd tweemaal zoveel betalen aan onroerende zaakbelasting? Het overkwam deze week een inwoner van Vlaardingen die woont aan de Hoogstraat. In 2020 bedroeg de OZB aanslag ruim €900 en onlangs kwam de envelop met het bedrag voor 2021: dat was ruim €1800! Foutje, bedankt? De gemeente kwam met een verklaring, maar daarbij lijkt de ‘eigen administratie’ niet op orde. Leest u even mee.

,,Deze aanslag heeft waarschijnlijk betrekking op een niet-woning’’, aldus een woordvoerder van de gemeente Vlaardingen. ,,De gemeenteraad heeft in 2020 in het herstelplan besloten om de OZB voor niet-woningen volledig te belasten aan pandeigenaren. Niet-woningen zijn bijvoorbeeld winkel- en bedrijfspanden. In vorige jaren betaalde de pandeigenaar een deel van de aanslag en de huurder betaalde het andere deel. Vanaf 2021 is dat anders. De huurders ontvangen geen aanslag en de eigenaren betalen de volledige OZB over het pand.  In een begeleidende brief bij de aanslag is dat door de Regionale Belasting Groep toegelicht.’’

De gemeente verwacht dat verhuurders de tariefverhoging ervaren als financiële prikkel om leegstand van hun panden tegen te gaan. ,,Dit draagt bij aan de leefbaarheid van de stad’’, aldus de woordvoerder. Voor de ondernemer die een winkelpand huurt is dat natuurlijk een stukje lastenverlichting in deze moeilijke tijd. En leegstand van een winkelpand betekent nu niet meer dat de OZB vervalt. Een soort verkapte boete om leegstand tegen te gaan, iets waarvoor bijvoorbeeld Ron Boers van de gelijknamige fractie altijd voor pleitte .

Er is echter één maar: het betreffende pand aan de Hoogstraat is al een paar jaar geen winkel meer en staat ook in de Basisregistratie Adressen en Personen als pand met een volledige woonfunctie. ,,Dat was ook toegestaan, die woonfunctie’’, aldus een woordvoerder van de familie. En dat sluit feitelijk weer prima aan bij de plannen die de gemeente heeft met (een groot deel van) de Hoogstraat: meer wonen, minder winkels en het winkelgebied meer concentreren rond het Liesveld. Daar schreven we al  eerder over. De Regionale Belastinggroep verklaarde aan de woordvoerder van de familie dat er navraag is gedaan bij de gemeente, maar volgens betrouwbare bronnen bij diezelfde gemeente klopt dat weer niet. Ook zou er sprake zijn van een begeleidende brief met uitleg voor de pandeigenaar, annex verhuurder. Maar ook die ontbrak, aldus de woordvoerder van de familie.

Kortom, er ligt nog een te betalen aanslag van ruim €1800 die gegeven is voor een ‘niet woning’ , terwijl het gaat om een woning. De gemeentelijke administratie lijkt niet te kloppen en daarmee is het bedrag van de OZB te hoog. De familie heeft al gezegd een bezwaarschrift in te dienen. Wordt vervolgd.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date