Categorieën

Service

Zal de groei van de huurmarkt in 2022 doorzetten?

Zal de groei van de huurmarkt in 2022 doorzetten?
Wonen

Zal de groei van de huurmarkt in 2022 doorzetten?

  • Ingezonden mededeling
  • 21-02-2022
  • Wonen
Zal de groei van de huurmarkt in 2022 doorzetten?
Ondanks dat het woningtekort in Nederland groot is, blijft de markt voor huurwoningen groeien. In dit artikel bekijken we of die groei in 2022 zal doorzetten en welke factoren daar invloed op hebben.

Het gemak van een huurwoning
Voorheen was het bezitten van een woning altijd het hoogst haalbare doel, maar tegenwoordig denken jongeren daar heel anders over. Het huren appartement is voor hen veel aantrekkelijker, omdat ze daarbij nergens aan vast zitten. Zo is het bijvoorbeeld veel gemakkelijker om de huur op te zeggen bij een verhuizing of een verandering in de samenstelling van het huishouden. Daarbij heb je als huurder ook veel minder verantwoordelijkheden. Wanneer er iets aan de woning mankeert, wordt dit vaak opgelost door de huisbaas of woningcorporatie 

Het huurplafond is op veel plekken bereikt
Huren in de vrije sector is niet altijd even goedkoop, maar inmiddels hebben grote steden hun huurplafond bereikt. In Amsterdam, Rotterdam en de meeste andere plekken in Nederland zijn de huurprijzen zelfs licht aan het dalen. Dit maakt het voor veel mensen ook aantrekkelijk om te gaan huren, omdat de maandelijkse vaste lasten lager zijn dan bij een koopwoning. Waarschijnlijk is de daling te verklaren doordat er minder mensen op zoek zijn naar een huurwoning in het hoogsegment. Om de leegstand van woningen enigszins te beperken, worden daarom de huren verlaagd. Daar staat tegenover dat de huren van commerciële panden, zoals winkels en kantoren, juist wel omhoog gaan

Culturele verschillen met de rest van Europa
Wanneer je Nederland vergelijkt met andere landen in Europa, bijvoorbeeld buurland België, dan zie je dat er in Nederland veel meer huizen gehuurd worden. Hetzelfde geldt voor Spanje, Portugal en Italië. Die verschillen zijn aan de hand van verschillende factoren te verklaren. In de eerste plaats gaan Nederlanders sneller huren dan Belgen, omdat Belgen heel lang sparen om een eigen huis te kunnen kopen. De gemiddelde leeftijd dat een Nederlander uit het ouderlijk huis vertrekt ligt rond de 20, terwijl dat in België kan oplopen tot wel 30 jaar. 

In de mediterrane landen blijven jongeren ook veel langer thuis wonen. Niet altijd omdat zij willen sparen voor een koophuis, maar ook omdat het financieel vaak niet haalbaar is om zelf een woning te huren. Zij moeten wachten tot ze een partner vinden om de kosten mee te kunnen delen. Daarbij is het in die landen ook veel normaler om tot op late leeftijd bij je ouders in te wonen, terwijl het in Nederland al snel als afwijkend wordt gezien. De huurmarkt zal blijven groeien, zo lang er jongeren zijn die buiten het ouderlijk huis willen gaan wonen. 

Eisen voor de financiering van een koopwoning
Het liefst zouden Nederlanders natuurlijk ook vanuit het ouderlijk huis in een koopwoning trekken, maar helaas is dat momenteel voor bijna niemand een realistische optie. De scherpe eisen voor de financiering van een eigen woning zorgen er namelijk voor dat kopen geen optie is, waardoor huren het enige alternatief is. In heel Europa blijft het percentage mensen dat een koopwoning heeft dalen. Van 28% in 2010 naar 26% in 2018, waarbij de verwachting is dat de huurmarkt in 2024 een groter aandeel zal hebben dan de markt voor koopwoningen. Daarbij worden er ook veel woningen gekocht die vervolgens door de eigenaar worden verhuurd. Het aantal buitenlandse investeerders dat in Nederland een woning koopt is in de afgelopen jaren bijna verdubbeld. 

Opgesplitste gezinnen
Een andere reden voor het groeien van de huurmarkt is dat de samenstellingen van huishoudens door de jaren heen verandert. Steeds meer mensen gaan alleen wonen en steeds meer bestaande gezinnen vallen uit elkaar. Bij dat laatste gebeurt het vaak dat een gezin begint in een koopwoning en na de scheiding in twee huurwoningen terechtkomt, omdat zij de financiële lasten van twee koopwoningen niet kunnen dragen. Voor al deze mensen zijn meer huurappartementen nodig, waardoor de markt zal blijven groeien. 

De verwachting is dus dat de markt voor huurwoningen ook in 2022 zeker zal blijven groeien. Er zijn steeds meer mensen die zelfstandig willen gaan wonen, maar geen koopwoning kunnen financieren, voor hen is huren de enige realistische optie Daarbij wordt het huren van een woning ook steeds aantrekkelijker, omdat het flexibeler en steeds beter te betalen is. Een huurwoning kan namelijk makkelijker worden opgezegd bij een veranderende situatie zoals een verhuizing of een verandering in de samenstelling van het gezin.