Groot deel riskante galerijflats niet onderzocht

18-11-2017 Wonen Redactie

VLAARDINGEN - Maar liefst zeventien van de 25 Vlaardingse VVE's van appartementencomplexen met zogenaamde 'uitkragende galerijen' heeft nog niet voldaan aan de onderzoeksplicht. Uitkragende galerijen zijn galerijen die integraal deel uitmaken van de etagevloer van de flats. Deze manier van bouwen is inmiddels zeer riskant gebleken. De bewapening van de vloer kan doorroesten waardoor de galerij kan afbreken. Dat is dan ook precies wat er in 2011 in Leeuwarden gebeurde.

Na dat incident werd alarm geslagen. Alle eigenaren van appartementencomplexen met dergelijke constructies moesten voor 1 juli van dit jaar een onderzoek naar de veiligheid laten uitvoeren. De Vlaardingse woningcorporaties hebben aan deze plicht voldaan maar dat ligt anders voor particuliere eigenaren. Slechts acht van de 25 VVE's die de plicht hadden de veiligheid van de galerijen te laten onderzoeken, hebben een onderzoeksrapport naar de gemeente gestuurd.

Voor de overige zeventien dreigt nu een forse boete. Het college van burgemeester en wethouders dreigt met een boete van 5.000 euro als het onderzoek niet op korte termijn wordt uitgevoerd.