Categorieën

Service

Een zeecontainer als tiny house als oplossing voor woningnood

Een zeecontainer als tiny house als oplossing voor woningnood
Wonen

Een zeecontainer als tiny house als oplossing voor woningnood

  • Ingezonden mededeling
  • 19-09-2022
  • Wonen
Een zeecontainer als tiny house als oplossing voor woningnood
Wonen in een container, het klinkt niet al te aantrekkelijk. Feit is echter dat we in Nederland te maken hebben met serieuze woningnood. Er wordt wel volop gebouwd, maar het kost tijd voordat die woningen opgeleverd worden en het gaat eerder langzamer dan sneller door zaken als personeelstekorten, stijgende prijzen en de stikstofregels die nog wel eens lijken te veranderen. Dat betekent dat creatieve oplossingen nodig zijn om mensen te kunnen voorzien van een eigen dak boven hun hoofd. Daar kun je zelf een initiatief in nemen door te kiezen voor een zeecontainer als woonunit. We vertellen meer over het hoe en wat daarvan.

Een oplossing voor de woningnood

Een zeecontainer kan uitkomst bieden als tijdelijke woning, maar ook als permanente woning. In beide gevallen is het mogelijk om op relatief korte termijn voor een eigen dak boven je hoofd te zorgen. Het is immers zo dat containerwoningen niet worden uitgesloten in woningwetten en bestemmingsplannen voor woonpercelen. Op zich niet gek, want in feite is een zeecontainer een tiny house en tiny houses vormen ook geen probleem. Natuurlijk zijn er wel wettelijke en gemeentelijke eisen waar je je aan te houden hebt, maar als je daaraan voldoet, kun je een zeecontainer als woning gebruiken. Als je het ziet zitten, kun je dus na gedegen voorstudie met goed gevoel een containerwoning kopen je eigen woningnood, of wellicht die van arbeidsmigranten die je moet huisvesten, op te lossen. Maar als het je eigen woning wordt, waar ga je dan heen met al je spullen die je niet dagelijks nodig hebt en eigenlijk niet in je containerwoning passen? Daarvoor komt dan weer een opslagcontainer van pas.

Wat komt er kijken bij een zeecontainer als tiny house

Wel heb je voor het plaatsen van een containerwoning een vergunning nodig in Nederland, maar voor andere typen woningen geldt hetzelfde. Een de voornaamste nadelen van containerwoningen waar je wel rekening mee dient te houden, is dat zo’n zeecontainer natuurlijk in principe gewoon een stalen bak is die voor het vervoer van goederen bedoeld is. Daar moeten dus aanzienlijke aanpassingen aan gemaakt worden voordat je het daadwerkelijk een containerwoning kunt noemen. Dan hebben we het niet alleen over een huiselijk interieur voor je containerwoning. De container moet geïsoleerd worden, er moeten uiteraard ramen en deuren in komen én er moeten installaties voor water en elektra in aangebracht worden. Het voordeel is echter dat dit grotendeels in een werkplaats gedaan kan worden. Wil je liever een kant en klare containerwoning, investeer dan in een prefab containerwoning. De kosten van zo’n containerwoning die klaargemaakt is om in te wonen bedragen ronde de 1.500 euro per vierkante meter.

Zeecontainers zijn natuurlijk gemaakt om goederen per schip te vervoeren. Daarom moeten ze stapelbaar zijn. Om die reden hebben zeecontainers standaardmaten. De meest gangbare maten zijn de 20ft en de 40ft zeecontainer. Beide containers zijn gelijk in hoogte (2,5 meter) en breedte (bijna 2,5 meter). Het verschil zit hem dan ook in de lengte van de container: een 20ft container heeft een lengte die net iets groter is dan 6 meter en een 40ft container is met 12,1 meter lang het dubbele daarvan in lengte. Een 40ft container levert dus een containerwoning op die twee keer zo diep is, maar niet hoger of breder.