Categorieën

Service

Een nieuw jaar en nieuwe regels

Een nieuw jaar en nieuwe regels
Wonen

Een nieuw jaar en nieuwe regels

  • Advertorial
  • 04-01-2018
  • Wonen
Een nieuw jaar en nieuwe regels
VLAARDINGEN - Nieuw jaar, nieuwe regels. Zeker voor huizenbezitters of mensen die dit dit jaar worden. Daar zijn zowel plus- als minpunten in te benoemen. Wij zetten er een paar voor je op rij, hebben nog een tip en wensen iedereen hierbij eerst een mooi 2018.

Honderd procent
Allerbelangrijkste regel is dat je vanaf nu nog maar maximaal honderd procent van de waarde van je huis kunt lenen. Dat betekent dat de kosten die bovenop de koop komen, waaronder kosten voor notaris, makelaar, financieel advies en de overdrachtsbelasting, uit eigen zak moeten komen. Niet mals, want je mag volgens de kenners rekening houden met gemiddeld zo’n vijf tot zes procent van de woningprijs.

Win advies in
Voor je gaat kopen is het dus heel verstandig om advies in te winnen over je eigen situatie en kosten. Want wil je een bouwkundig rapport hebben of ga je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan kunnen de kosten verder oplopen. Overigens stijgt de maximale NHG-hypotheek naar 265 duizend euro en hoef je geen overlijdensrisicoverzekering meer af te sluiten.

Meer lenen?
Daar staat tegenover dat je misschien iets meer mag lenen. Hoeveel je mag lenen is afhankelijk van je inkomen en het Nibud stelt elk jaar de verhouding tussen inkomen en lenen vast. Die norm is ietwat versoepeld, met name voor inkomens boven de 45 mille. Ook tweeverdieners komen iets ruimer te zitten omdat het tweede inkomen voor zeventig procent mee mag tellen. Dit was eerder zestig procent.

Restschuld?
Ook belangrijk: de crisismaatregel waarbij je een eventuele extra lening kon afsluiten als je je huis met verlies moest verkopen, is ten einde gekomen. De aftrek van rente bij een restschuld is niet langer meer aftrekbaar.

Tip
Op de website wijzeringeldzaken.nl staat een handige tool die duidelijk aangeeft wat er voor jou gaat veranderen. Vul eerst een paar vragen in (o.a. leeftijd, gezinssamenstelling, eigen huis of niet, financiële situatie) en je leest alles over de gevolgen van de nieuwe regels, van hypotheek tot pensioen, van energierekening tot minimum loon voor de kinderen. Kom je dit jaar goed beslagen ten ijs.

De Witte Garantiemakelaars
Korte Hoogstraat 4a
3131 BK  Vlaardingen
[email protected]
010 - 434 38 44

www.dewittegarantiemakelaars.nl

De Witte Garantiemakelaars

Korte Hoogstraat 4a, Vlaardingen

Meer over De Witte Garantiemakelaars →