De hypotheekrente gaat stijgen, wat nu!

10-06-2022 Wonen Ingezonden mededeling

VLAARDINGEN - Vorige maand is er een einde gekomen aan de steeds, maar dalende hypotheekrente. Waar acht jaar geleden een hypotheekrente van tussen de 3 en 5 procent de norm was, kon je begin dit jaar nog een rente van 1 procent afsluiten. Aan deze extreem lage rente blijkt nu een einde te komen. Momenteel mei 2022, kan je afhankelijk van de duur van de rentevaste periode een rente afsluiten tussen de 2,5 en 3,5 procent (10 jaar en 20 jaar vast).

Wat voor impact heeft dit nu op het kopen of financieren van een woning? Als de hypotheekrente stijgt heeft dit invloed op je maximale hypotheeksom. Ook heeft het invloed op je netto maandlast. 3D Makelaars adviseert iedereen een berekening te maken van de maandelijkse uitgaven, zodat je precies kan berekenen welke woonlasten voor de hypotheek mogelijk zijn.

Om een compleet financieel plaatje te krijgen heb je een financieel adviseur nodig. Het eerste gesprek is vaak gratis. 3D makelaars deelt haar kantoor in Schiedam met Fundament Advies. Fijne, prettige adviseurs met verstand van zaken.

Doordat de hypotheekrente stijgt, merkt 3D Makelaars dat het aantal bezichtigingen iets afneemt, afhankelijke van het type woning en prijssegment. Maar door de enorme schaarste (er staan weinig woningen te koop en is er veel vraag naar woningen) zijn er nog steeds kopers die ook met een verhoogde rente graag willen kopen. Immers mocht de rente verder stijgen, dan kan je beter nu kopen dan eind dit jaar. De woningmarkt zal daardoor niet zo snel veranderen.

Ook voor verkopers is het nog steeds aantrekkelijk om te verkopen. De marktwaarde van woningen stijgen nog steeds, maar wel minder hard dan een jaar geleden. Kortom. Ook met een stijgende rente worden er nog steeds woningen gekocht. Let daar bij wel op de maandlasten en laat je bij staan door een financiële expert voor de meest actuele hypotheekrente stand. Ook met een stijgende rente worden er nog steeds woningen gekocht.

3D Makelaars
Olivier van Noortlaan 108
010 - 42 777 88
info@3dmakelaars.nl
www.3dmakelaars.nlBedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date