Actie voor groene tuinen

10-03-2017 Wonen Redactie

VLAARDINGEN - Wilt u een gratis heester met mooie bloemen waarop volop vlinders afkomen? Kom dan op zaterdag 18 maart naar de Johannes van Bijnenstraat in de Westwijk, ter hoogte van huisnummers 91 en 95. Stichting Boombehoud Vlaardingen, het Team Klavertje Vier en de gemeente Vlaardingen geven hier tussen 11.00 en 13.00 uur een vlinderstruik cadeau aan mensen die een tuintegel inleveren. Onder het motto: tegel eruit, groen erin!

In twee tuinen in deze straat legt een pop-up teamteam die dag ook een natuurlijkvriendelijke voorbeeldtuin aan. De twee tuinen aan de Johannes van Bijnenstraat zijn van nieuwe bewoners die hun woning hebben laten bouwen in collectief particulier opdrachtgeverschap. Ze hebben aan het roer gestaan van de bouw van hun huis en hebben nu ook een duidelijke wens voor hun tuin: groen en natuurlijkvriendelijk.

Hovenier Jeroen Hooijmeijer van de Snoepjestuin heeft het ontwerp samen met de bewoners gemaakt: ,,Veel mensen betegelen tegenwoordig hun hele tuin. Daardoor kan het regenwater met piekbuien niet goed weg. Wij pleiten voor groene tuinen. In beide tuinen in de Johannes van Bijnenstraat komen regentonnen die het dakwater naar de tuin leiden in plaats van naar het riool. In de ene tuin gaat het water uit de ton naar een moerasgebiedje en in de andere tuin naar een vijvertje. Als het vijvertje overloopt, gaat het water naar muntplanten die van water houden. De bewoners van die tuin willen zich in de jungle wanen, dus daar komt een stevige pergola waar een hangmat tussen past. Ook komt daar een voetpad van boomstammen. In de twee tuinen komen samen acht bomen, maar ook klimplanten als een kiwibes en een gazon met een bloemenmix.’’

Het Klavertje Vier pop-up tuinteam legt de tuinen aan samen met de bewoners en hun vrienden en familie. Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft een bescheiden subsidie gegeven, vanwege het belang van groene tuinen. De Vlaardingse wethouders Ruud van Harten (groen en duurzaamheid) en Hans Versluijs (bouwen en wonen) planten op zaterdag 18 maart allebei een boom. Als het groen in de tuinen groeit en bloeit, organiseren de bewoners een ‘open tuin’ met tips voor buurtbewoners.

Natuurvriendelijke tuin


In een natuurvriendelijke tuin is bij de aanleg rekening gehouden met de dieren. Vogels, vleermuizen, vlinders, bijen, hommels, egels, kikkers en allerlei andere dieren hebben net als mensen behoefte aan voedsel, veiligheid en ze willen zich voortplanten. Hoe help je ze daarbij? Zorg bijvoorbeeld voor bloemen met volop nectar en stuifmeel, hang nestkastjes op voor vogels en vleermuizen, plaats insectenhotels, maak een oevertje langs je vijver, plant bomen en struiken met vruchten en maak takkenrillen en verstopplekken voor egels. En zo zijn er nog meer manieren om een mooie tuin te maken die voor dieren en voor mensen prettig is.

Groen doet goed. Het maakt een stad aantrekkelijker, zorgt voor verfraaiing, voor een betere gezondheid, voor ontspanning, voor zuurstof en verkoeling. Ook draagt groen bij aan het waterbeheer. Gezamenlijk groenonderhoud kan daarnaast de sociale contacten in straten en wijken verbeteren.

Actieplan Natuur voor Vlaardingen


De natuurvriendelijke voorbeeldtuinen zijn het initiatief van het Team Klavertje Vier. Nelleke van der Luit licht toe: ,,Wij hebben als clubje natuurliefhebbers een idee ingediend bij de campagne De Burger Meester voor een Actieplan Natuur voor Vlaardingen. Daarna zijn we in actie gekomen, bijvoorbeeld door het organiseren van informatieavonden over natuurvriendelijk tuinieren in 2016. Ook hebben we in 2016 de handen uit de mouwen gestoken en een natuurvriendelijke voorbeeldtuin aangelegd bij nieuwe huurders in de Putterstraat in De Nieuwe Vogelbuurt. De enthousiaste bewoners houden waarschijnlijk dit voorjaar ‘open tuin’ voor hun buurt. Dit jaar hopen we in april een minicursus aan te bieden over natuurvriendelijk tuinieren. Meer informatie hierover volgt.’’

Wie meer willen weten over het Actieplan Natuur voor Vlaardingen of over de acties van Team Klavertje Vier, kan dit volgen op facebook

Gerelateerd