Categorieën

Service

63 procent groei in oversluiten hypotheek

63 procent groei in oversluiten hypotheek
Wonen

63 procent groei in oversluiten hypotheek

  • Advertorial
  • 22-01-2016
  • Wonen
63 procent groei in oversluiten hypotheek

VLAARDINGEN - De lage rente zet veel huizenbezitters in Vlaardingen aan tot het oversluiten van hun hypotheek. De Hypotheker constateert hiervan een landelijke stijging van 63 procent in het laatste kwartaal van 2015 ten opzichte van dezelfde periode één jaar eerder. Ook kiezen steeds meer huizenkopers voor een langere rentevaste periode. Zo heeft 64 procent in het laatste kwartaal gekozen voor een rentevaste periode tussen 11 tot 20 jaar. Dat is een stijging van ruim 28 procent in vergelijking met één jaar geleden. Het aantal mensen dat kiest voor de tot voor kort populaire rentevaste periode van 6 tot 10 jaar is meer dan gehalveerd. Dat blijkt uit de Hypotheek Index van De Hypotheker, die vanaf januari 2016 ieder kwartaal uitkomt. 

,,Het oversluiten van een hypotheek is vooral interessant voor huizenbezitters bij wie de rentevaste periode binnen twee jaar afloopt, omdat de boete die ze aan hun geldverstrekker moeten betalen dan niet meer zo hoog is”, vertelt Robertvan Marwijk, franchisenemer van De Hypotheker in Vlaardingen. ,,Ook liggen de rentepercentages van de verschillende rentevaste periodes - 6 tot 10 jaar en 11 tot 20 jaar - veel dichter bij elkaar. Hierdoor kiezen ook veel huizenbezitters in Vlaardingen ervoor de hypotheekrente voor een langere periode vast te zetten. We adviseren mensen van wie hun rentevaste periode binnenkort afloopt dan ook hun hypotheek goed tegen het licht te houden”, aldus van Marwijk. 

Eindejaarspiek is uitgebleven Het aantal hypotheken voor de aankoop van een woning is in het laatste kwartaal van 2015 landelijk licht gestegen ten opzichte van het laatste kwartaal in 2014. Eind 2014 was er een piek door de strengere regelgeving die vanaf 1 januari 2015 van kracht was. Veel mensen wilden nog voor die tijd hun hypotheek rond hebben. Deze toeloop bleef eind 2015 beperkt. De daling van de maximale leennorm van 103 naar 102 procent vanaf 1 januari 2016 heeft dus minder invloed op het aantal hypotheken dat eind vorig jaar is afgesloten.