Categorieën

Service

Weekmarkt krijgt oppepper

Weekmarkt krijgt oppepper
Winkelen

Weekmarkt krijgt oppepper

  • Herman van Nieuwenhuizen
  • 14-10-2015
  • Winkelen
Weekmarkt krijgt oppepper

VLAARDINGEN – Op maandag 12 oktober is het beheer van de Weekmarkt op het Veerplein (en het Schoutplein) door de gemeente overgedragen aan een coöperatie. In die coöperatie zitten vertegenwoordigers van de marktlieden zelf; een voorbeeld dus van de verantwoordelijkheid leggen bij degenen die er het meeste belang bij hebben. Namens de gemeente zette wethouder Ruud van Harten zijn handtekening onder het akkoord. Wat gaat er veranderen ?

,,We zijn blij dat het nu zover is dat we veel zaken op en rond de Weekmarkt nu zelf in beheer hebben’, aldus een vertegenwoordiger van de marktlieden. ,,Weekmarkten in het hele land hebben te maken met een teruggang, minder bezoekers en minder verkopen. In Vlaardingen willen we de Weekmarkt daarentegen weer goed op de kaart zetten’’.

Voor de gemeente betekent de overdracht van het beheer van de Weekmarkt een taak en een zorg minder. Wat schieten de marktlieden ermee op ? ,,De kosten kunnen omlaag, vooral omdat we geen ‘overhead’ meer betalen die de gemeente natuurlijk moest berekenen naar de markt. Dat betekent dat we als coöperatie meer kunnen investeren, maar overigens niet dat we bepaalde zaken schrappen. Zo zul je aan het eind van de marktdagen nog steeds dat veegwagentje zien om de boel netjes te krijgen en ook stellen we een marktbeheerder aan. We willen daarbij ook inzetten op nieuwe branches naar de Weekmarkt brengen, meer uitgeven aan activiteiten en zeker ook de samenwerking gaan zoeken met de winkeliersverenigingen’’.

Er is de laatste tijd nogal wat te doen geweest over de opstellingen van de kramen en wagens. In de pers werd het beeld geschetst van winkeliers die klachten zouden hebben over de huidige opstelling van de markt, die niet goed voor hun winkels is. ,,Ik ken dat artikel, maar een aantal dingen klopt er niet in. We willen graag met de winkeliers in overleg over een aantal zaken. Dat het er nog niet echt van gekomen is ligt onder meer aan de vergaderdag van de verenigingen: dat is doorgaans donderdag en dan staan wij weer elders op een Weekmarkt. We denken dat bij evenementen we juist goed kunnen samenwerken, waarbij de Weekmarkt overigens niet ineens verdwijnt van het Veerplein. Bij de intocht van Sinterklaas bijvoorbeeld is het vreemd dat we ‘weggestuurd’ worden van het Veerplein, terwijl we zelf best ideeën hebben hoe we een en ander feestelijk kunnen combineren. Een win/winsituatie voor winkeliers en marktlieden, die goed is voor alle betrokken partijen en aantrekkelijk voor het winkelend publiek’’.