Categorieën

Service

Vlaardingen de boer op

Vlaardingen de boer op
Winkelen

Vlaardingen de boer op

  • Redactie
  • 18-02-2021
  • Winkelen
Vlaardingen de boer op

Beeld: Natuurmonumenten/ Wim Dasselaar

VLAARDINGEN - Rotterdam de boer op! Zo heet een nieuw initiatief van Natuurmonumenten, met de Postcodeloterij en allerhande andere organisaties. “Startschot voor een grote en unieke omwenteling naar een landschap vol natuur, eten voor de stad en business voor boeren”, zo wordt het gebracht. Maar dat landschap ligt natuurlijk gewoon in vooral de gemeente Midden-Delfland.

‘Vlaardingen de boer op’ lijkt daarom een reëler naam voor het initiatief. Een ‘unieke, onorthodoxe coalitie van achttien partners’ wil ‘een grote omwenteling op het Rotterdamse platteland èn in de stad’ realiseren.

“Er wordt veel gesproken over de noodzaak van ‘natuurinclusieve landbouw’ en ‘kringlooplandbouw’. Deze partners gaan het dóen: meer bloemen, grutto’s, veldleeuweriken, bijen en vlinders op het platteland in de regio Rotterdam, (h)eerlijk regionaal geproduceerd eten voor Rotterdammers en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren”, zo luidt kort en goed hun droom en actie.

Het realiseren van die droom is mogelijk dankzij een bijdrage van vijf miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Aan de samenwerkende partijen - boeren, ‘ketenpartijen’, retailers, financiële instellingen, natuurorganisaties, kennisinstituten en ondernemers - om dit geld een zinnige bestemming te geven.

Veel moet er nog worden uitgewerkt, maar de leidende inzet is duidelijk: “Wat in ons winkelmandje belandt, is bepalend voor de kwaliteit van natuur en landschap.” Boeren en winkelbedrijven gaan zorgen voor meer aanbod van duurzame en regionaal geproduceerde producten. “Een belangrijk onderdeel van de aanpak van ‘Rotterdam de boer op!’ is de oprichting van het ‘Rotterdams Transitiefonds’ dat boeren, die stappen willen zetten naar meer natuurinclusieve landbouw, financieel ondersteunt.”

Behalve het scheppen van een lokaal aanbod is ook het opwekken van een vraag uit de directe regio van de producenten onderdeel van het plan. Dat kan alleen maar een succes worden als ‘Rotterdammers bewust worden van hun aandeel in en betrokkenheid bij het Rotterdamse ommeland’. “Daarom steekt het project veel energie in het (weer) verbinden van de gescheiden werelden van stad en platteland. Uiteindelijk ontstaat een netwerk van tientallen ketenpartijen dat ervoor zorgt dat er online, in de supermarkt, in restaurants en op markten lokaal geproduceerd voedsel verkrijgbaar is.”

Nog een andere onderdeel van het initiatief is het openstellen van natuurinclusieve voorbeeldboerderijen en voedselbossen, waar de Rotterdammer (Vlaardinger -red.!) kan genieten van het eigen platteland en de diversiteit van meer natuurinclusievere landbouw kan ervaren. “Lokaal geproduceerd voedsel draagt door minder vervoersbewegingen en minder CO2-uitstoot bij aan een duurzame leefomgeving en zorgt voor een betere band tussen stadsbewoners en de voedselproducerende boeren in het ommeland. In het project worden Rotterdammers uitgenodigd om actief deel te nemen in hun eigen landschap op een manier die past bij hun portemonnee en mate van betrokkenheid.”

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt 'Rotterdam de boer op!’ een mooi praktijkvoorbeeld van haar eigen visie op kringlooplandbouw. "Gezond, goed en regionaal voedsel voor de randstad, de boer een eerlijke prijs en de natuur profiteert mee. Het Rotterdams Transitiefonds zorgt ervoor dat boeren net die extra steun krijgen om de omslag naar een duurzamere productie te maken. Ook brengt het de boer en de randstad dichterbij elkaar.”

De uitvoering van 'Rotterdam de boer op!’ begint volgend jaar en vanaf 2027 moet 'de beweging op eigen benen staan'. Deelnemers op initiatief van Natuurmonumenten zijn Aardpeer, Drift, Friesland Campina, gemeente Midden-Delfland, gemeente Rotterdam, Greenchoice, Herenboeren Nederland, LTO Noord, Naturalis Biodiversity Center, Picnic, Rabobank, Rechtstreex, Rotterdam Make it Happen, Rotterdamse Oogst, SMK (Stichting Milieukeur), Staatsbosbeheer, Stichting Doen en het Zuid-Hollands Landschap.