Visboetiek Emous: al veertig jaar een begrip!

13-11-2017 Winkelen Herman van Nieuwenhuizen

VLAARDINGEN – Op 4 oktober schreven we over het faillissement  van vishandel Het Haventje op de Dayer dat dit één van de drie winkels was die de ruggengraat vormden van de Vlaardingse haringhandel, samen met Het Graatje aan de Westhavenkade en Het Hoogertje aan de Kuiperstraat. Natuurlijk zijn er meer die haring en andere vissoorten verkopen, maar één historisch verkooppunt vergaten we bijna: Visboetiek Emous. Tijd voor een bezoekje.

Visboetiek Emous bestaat al veertig jaar en vierde dat jubileum onlangs in september. Na zeven jaar in Ambacht de lekkerste vis verkocht te hebben verhuisde de winkel nu alweer 33 jaar geleden naar de Westwijk aan de Dirk de Derdelaan. Eerst met een kraam en 22 jaar geleden werd het huidige onderkomen gebouwd. Eigenaresse ‘mevrouw Sloots’ werkt er al net zolang als dat de winkel bestaat en wordt sinds vier jaar daarin bijgestaan door zoon Alex Sloots. ,,De jongen die hier 18 jaar gewerkt had stopte er zo’n 4 jaar geleden mee en mijn moeder vroeg toen waarom ik niet kwam helpen’’, aldus de goedlachse en gastvrije Alex. ,,Ik werkte voorheen in de tweedehands autohandel, maar die sector is door de jaren heen erg veranderd en de tijd voor een overstap naar de winkel was rijp voor mij’’. Bij Visboetiek Emous vind je van alles: van kibbeling tot garnalen en van nieuwe haring tot kabeljauw. Tijdens het gesprek moet er natuurlijk ook geproefd worden. ,,We staan bekend om onze lekkerbekjes en kibbeling en we hebben veel trouwe klanten die dat zeker waarderen’’, vervolgt Alex Sloots. ,,Klanten komen uit alle wijken waaronder Holy en sinds we decennia geleden vertrokken zijn nog steeds uit Ambacht. Het voordeel van deze plek boven het Centrum is dat je hier nog gratis kunt parkeren en er is plek zat’’.

De klandizie van Visboetiek Emous is multicultureel, en dat is de wijk ook. Alex Sloots: ,,Een slager heeft problemen die wij niet hebben: niet iedereen eet elke soort vlees, maar iedereen eet vis. Zo hebben we daardoor ook veel Turkse en Marokkaanse klanten, maar ook Poolse klanten. Die werken hard in het Westland en komen dan na werktijd hier een visje of ook wel een hele maaltijd halen. Op de openingsdagen, van dinsdag tot en met zaterdag, zijn we dan ook van 09.00 uur tot 18.30 uur open. Dan kunnen klanten na werktijd ook nog lang genoeg terecht voor hun boodschap hier’’.

De kibbeling die tijdens het gesprek wordt geserveerd laten we ons ondertussen goed smaken. Alex: ,,Die dompel ik niet onder maar die ‘sla’ ik door het beslag, en dan krijg je niet van die ‘oliebollen’, vol vet. We adverteren er dan ook mee als de lekkerste kibbeling van Vlaardingen. En alles wordt vers gebakken hoor, er ligt niets op schalen al langer te wachten op de klant’’. En tot slot een belangrijke tip van Alex Sloots, de man die liefde voor zijn vak uitstraalt: ,,De verse vis die hier ligt, die ruik je trouwens niet: vis is fris van zichzelf en hoort niet te ruiken of te stinken’’.

Bedrijven Alle bedrijven »Altijd Up-to-date