Categorieën

Service

Schokdempers: ‘je merkt pas dat je ze hebt als ze niet werken’

Schokdempers: ‘je merkt pas dat je ze hebt als ze niet werken’
Winkelen

Schokdempers: ‘je merkt pas dat je ze hebt als ze niet werken’

  • Ingezonden mededeling
  • 18-10-2022
  • Winkelen
Schokdempers: ‘je merkt pas dat je ze hebt als ze niet werken’
Foto van de schokdemper van de auto afkomstig van autodoc.nl


Je auto zit vol met onderdelen waar je nooit bij stilstaat. Dat geldt ‘gelukkig’ ook voor je schokdempers. Dat betekent namelijk dat ze hun werk goed doen. Als er wat aan mankeert, heb je dat namelijk snel genoeg in de gaten, vooral als je op de achterbank zit, een ritje over een wat ongelijk wegdek wordt dan als snel een ware martelgang.

De werking van schokdempers

De schokdempers zitten bij de wielophanging van je auto. Ze dempen de werking van je vering en dat is maar goed ook. Zonder de schokdempers zou je auto ongecontroleerd op en neer kunnen gaan veren. Niet alleen is dat buitengewoon oncomfortabel voor de inzittenden De wielen wouden het contact met het wegoppervlak compleet kunnen verliezen waardoor de auto uiteraard onbestuurbaar wordt en een geheel eigen leven gaat leiden.

Een schokdemper bestaat uit een cilinder met daarin een hydraulische vloeistof. Via kleine openingen kan die vloeistof in en uit de cilinder stromen. In de cilinder zit een zuiger die door de verticale wielbewegingen op en neer gaat. Door de weerstand die de vloeistof ondervindt bij het passeren van de kleine openingen, worden de veerbewegingen gedempt. De dempingskracht is afhankelijk van de snelheid waarmee de vloeistof door de openingen wordt geperst of juist weer terug gezogen.

Hoe weet ik wanneer ik mijn schokdempers moet vervangen?

Schokdempers zouden eigenlijk een compleet autoleven heel moeten blijven maar de praktijk wijst helaas nogal eens anders uit. En als dat bij uw auto het geval is merk je dat als eerste aan het comfort in de auto, vooral als u een over hobbel of verkeersdrempel rijdt. Als u op hogere snelheid rijdt en de auto reageert minder voorspelbaar, dan is het tijd om een specialist naar de schokdempers te laten kijken. Datzelfde geldt als u vreemde geluiden hoort als u over een ongelijk wegdek rijdt en als u het idee hebt dat mensen in uw auto opvallend vaak wagenziek zijn.

Een goede manier om te testen of de schokdempers aan vervanging toe zijn, is de volgende: Wilt u testen of de schokdempers vervangen moeten worden? Pak de auto bij de wielkast beet en beweeg hem stevig op en neer. De auto mag niet meer dan twee keer deinen voor hij weer stil staat.

Soorten schokdempers

Schokdempers zijn er in verschillende soorten en maten, welke u nodig heeft is uiteraard afhankelijk van de auto waarin u rijdt. Er is veelal een verschil in dempers aan de voor- en achterkant van de auto. Achterin wordt er immers veelal een zwaardere lading vervoerd. Bovendien moeten de dempers achter eventueel de kracht van een beladen aanhanger kunnen opvangen.

In de volksmond worden de termen schokbreker en door elkaar gebruikt. Er wordt ook hetzelfde mee bedoeld maar technisch gezien is de schokdemper alleen het gedeelte van de vering dat de oneffenheden in het wegdek op moet vangen, terwijl met een schokdemper veel meer bedoeld kan worden. Er zijn veel verschillende modellen en types schokdempers beschikbaar. Bij de schokdemper met olie is de werking gebaseerd op het omzetten van kinetische energie naar warmte. Er zijn echter ook schokdempers die gebruikmaken van gas. De moderne auto maakt gebruik van hydraulische schokdempers, die op hun beurt lek kunnen gaan maar wel de best mogelijke werking mogelijk maken tijdens het rijden.

Schokdempers vervangen

Kun je de schokdempers zelf vervangen? Het leven is al duur genoeg dus wat je zelf kunt doen, niet waar. Het antwoord op de vraag is echter niet eenvoudig te geven. Ook hier geldt weer dat het sterk afhankelijk is van in welke auto u rijdt. Het zelf vervangen van een schokdemper kan eenvoudig zijn, maar is in veel gevallen toch best lastig. Het is goed om te weten wat voor schokdemper je hebt voor je zomaar begint te sleutelen. Heb je een zelfstandige schokdemper of is die onderdeel  van een ‘veerpoot’? In het eerste geval kun je het wellicht zelf proberen, in het tweede geval is het echt beter om het aan een specialist over te laten.

Bronnen van informatie:

https://www.autodoc.nl/info/schokdempers-van-de-auto-hun-werking-levensduur-en-vervanging

https://www.mvwautotechniek.nl/schokdempers/