Binnenstad Vlaardingen: Het glas is halfleeg

05-11-2019 Winkelen Redactie

VLAARDINGEN – In het centrum van Vlaardingen is er opvallend veel leegstand. Van de winkels op het Liesveld bijvoorbeeld staan er inmiddels zo’n 17 leeg en voor januari komt daar ook nog eens de PopUp Bookstore bij die al aan het uitverkopen is. En één van de winkels heeft een ‘anti-kraak’ huurcontract, dus dat maakt opgeteld dadelijk 19 lege winkels. En het aantal winkelpanden waar wel een ondernemer in zit is 36, maar daar gaan er dus in feite 2 vanaf. Meer dan een derde van de winkels op en aan het Liesveld staat dus leeg.

Het tweede uur parkeren in de garages is inmiddels gratis, maar het is de vraag of daarmee het aantrekkelijker wordt om in het centrum te gaan shoppen. Op De Loper kun je gratis terecht met je auto, en dat geldt ook voor winkelcentrum Koningshoek in Maassluis en voor de eerste paar uur in Stadshart Zoetermeer en De Tuinen in Naaldwijk. Daar kom je opvallend veel Vlaardingers tegen en ook ondernemers in hun vrije tijd zijn er ‘gespot’.

De bouw van het nieuwe Liesveld destijds heeft veel geld opgeleverd voor de gemeente, maar niemand realiseert zich bij dergelijke ‘deals’  dat dit leuk is op korte termijn, maar dat je op langere termijn de controle kwijt bent als lokale overheid. De verkoop van de parkeergarages is daarvan ook zo’n voorbeeld.

Inmiddels wordt er wel al een begin gemaakt met het verfraaien van de binnenstad; de Korte Hoogstraat ziet er weer prima uit straks, maar daar zitten inmiddels al meer dienstverleners dan echte winkels, dus een winkelstraat is dat niet en de loop komt er daardoor ook niet echt in , in het centrum.

Is het tij nog te keren of is het te laat, zoals een ondernemer onlangs twitterde?
 

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date