B&W: ruimere openingstijden winkels op zon- en feestdagen

28-05-2020 Winkelen Redactie

VLAARDINGEN - De openingstijden van winkels in Vlaardingen op zon- en feestdagen kunnen ruimer. Burgemeester en wethouders hebben gisteren een raadsvoorstel daartoe vastgesteld.

Het voorstel is opgenomen in de Verordening Winkeltijden Vlaardingen 2020. Daarmee kan de gemeenteraad openingstijden op zon- en feestdagen van negen uur 's ochtends tot acht uur 's avonds mogelijk maken. De winkeltijden op zondag en op andere feestelijke dagen is van oudsher in Vlaardingen een beladen onderwerp.

Wethouder Bart Bikkers stelt nu tot het voorstel te zijn gekomen om de middenstand meer ruimte te geven te ondernemen. De verruiming van de winkeltijden zorgt volgens hem voor een gelijk speelveld ten opzichte van ondernemers in de omliggende gemeenten Rotterdam, Schiedam en Maassluis, waar de winkeltijden al ruimer zijn.

De verruiming van de winkeltijden komt volgens de wethouder de binding van Vlaardingers met de lokale winkels ten goede en is een kans voor meer lokale bestedingen. Ook verwacht hij dat ruimere openingstijden op zon- en feestdagen bijdragen aan een levendiger binnenstad. Uit onderzoek is gebleken dat de ruimere openingstijden aansluiten op de behoefte van ondernemers om zelf de winkeltijden te bepalen, zo stelt de gemeente in een aankondiging.

In de actuele Verordening Winkeltijden Vlaardingen uit 2014 zijn op zon- en feestdagen openingstijden van twaalf tot zes uur toegestaan. Op dit moment mogen winkeliers op zon- en feestdagen vanwege de coronamaatregelen al van negen tot acht geopend zijn, zodat Vlaardingers verspreid en op gepaste afstand winkels kunnen bezoeken. Deze maatregel geldt zolang als de noodverordening geldt. Nu de ‘anderhalvemetersamenleving’ voorlopig de standaard is vanwege het coronavirus, is het ook vanuit het perspectief van de volksgezondheid wenselijk deze ruimere openingstijden definitief mogelijk te maken, aldus de gemeente.

De gemeenteraad moet de verordening binnenkort vaststellen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date