Zomerterras: programma zondag 18 augustus

18-08-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Vandaag sluit het Zomerterras het eerste weekend af met traditioneel onder meer klassiek op het kleine podium, maar ook met een middag waarop vooral voor de kinderen op veel plekken genoeg te doen is. En ook is er theater en dans! Er is nog wat kans op een buitje, maar de zon zal zich ook we laten zien vanmiddag en het wordt een aangename 20 graden.

 

The Ghost, The King and I


Zondag 18 augustus trapt het trio ‘The Ghost, The King and I’ af in de serie Zomerterras Klassiek met een programma dat zijn oorsprong vindt in de muziek van pianist Thelonious Monk, doorspekt met de Pagodes van Debussy of het Wohl Temperiert van Bach, om vervolgens toch weer uit een heel ander vaatje besluiten te tappen en de swing van Gershwin of Irving Berlin ons om de oren vliegt..

Monk wordt gezien als een van de grootste en bekendste Amerikaanse jazzmuzikanten van zijn tijd. Maar generaties later hebben ook Europese jazzmusici een geheel eigen stempel op het genre weten te drukken. Sommige hiervan, waaronder een aantal Nederlandse, doen zelfs absoluut niet onder voor hun collega’s aan de andere kant van de oceaan. Monk was in zijn jaren een unieke muzikant met een enorme, veelzijdige en persoonlijke aanpak in zijn spel. Zo bijzonder zelfs, dat het jarenlang onmogelijk leek om enkel maar in de buurt van zijn magie te komen, zonder dat het domweg puur op imiteren ging lijken.

Jazztrio The Ghost, The King and I laat inmiddels al jaren horen een eigen plek veroverd te hebben in de top van het internationale jazz-bestel. De drie muzikanten beheersen een immens vocabulaire en hebben zich de fijne kneepjes van het vak eigen gemaakt aan de hand van de voorbeelden van grootmeester Monk. Vandaag de dag wordt veel muziek veel te gemakkelijk bestempeld als jazz, maar kan het in de verste verten niet tippen aan de genialiteit van dit genre. In het geval van The Ghost The King and I is dat wel even anders. Hoe dan ook; ze blijven trouw aan de rode draad in hun muziek: Jazz met een grote J.

Oprichter en pianist Rob van Bavel die een groot deel van de composities en arrangementen voor zijn rekening nam, heeft inmiddels een enorme staat van dienst. Hij is een gevierd pianist op de Nederlandse- en buitenlandse podia. Als hoofdvakdocent piano is hij verbonden aan de conservatoria van Amsterdam en Rotterdam.

We maken ons op voor een spectaculaire ochtend, waarop we onder het genot van een ‘Monk- muffin’ getrakteerd zullen worden op de parels uit de klassieke- en de jazzmuziek en hopelijk om het af te maken ook op een heerlijk zonnetje!

Piano: Rob van Bavel / Gitaar: Vincent Koning / Contrabas: Frans van Geest

Plaats: Kleine podium / Tijd: 12:15

 

Zorachka


In de beginjaren van het Zomerterras was er altijd wel een bonte folkloregroep uit Oost-Europa te zien. Na jaren van afwezigheid is het gelukt, voor de 20ste editie Zomerterras, om een groep uit Wit-Rusland naar Vlaardingen te halen. Het Wit Russisch folklore ensemble “Zorachka” komt uit de stad Minsk.

In het centrum van de stad staat het cultuurpaleis: The National Center of Artistic Creativity of Children and Youth. In het gebouw is een groot aantal culturele instellingen ondergebracht waaronder de folklore groep Zorachka. De groep bestaat uit: 18 dansers en danseressen, 4 zangers, 4 muzikanten, 2 leiders en 2 buschauffeurs! Na de lange rit werd Zorachka ontvangen in het Delta Hotel, zodat ze fris en uitgerust een wervelende show kunnen geven op het Zomerterras.

Plaats: Veld / Tijd: 13:15

 

Wijnproeverij


Op zondagmiddag (vanaf half 13:30) is er weer een KnaapWijnen wijnproeverij! Het concept is simpel maar doeltreffend (veel meer do-it-yourself), de wijnen blijven onveranderd heerlijk en bijzonder.

Hoe werkt het? Per proeverij krijgt u drie of zes (!) wijnen in proefglazen mee op een handig plateau. Daarbij krijgt u grissini, een proefformulier en een uitgebreide omschrijving van de wijnen. Een feest voor alle zintuigen!

 

New York Round Midnight


New York Round Midnight was eigenlijk een heel succesvolle theaterproductie. Met een 10 mans orkest, vocalisten en een verteller. De muziek is eigenlijk zo goed en tijdloos, dat de kern van dit orkest (saxofonist Alexander Beets en zangers Deborah Carter) vrolijk door gaat met het brengen van bekende jazz standards en het vertellen van smeuïge verhalen uit de hoogtijdagen van de Swing in New York.

Plaats: Kleine podium /  Tijd: 14:15

 

Mobil & Casier: B.V. Natuur


Het milieu wordt bedreigd, bossen staan in brand, het zeewater stijgt... Maar maak je geen zorgen, want de mannen van ‘B.V. Natuur’ komen een handje helpen. Met hun koddige (en CO2 neutrale!) kraanwagen bouwen ze – met pijnlijke slapstick - een heuse boom versie 2.0. De mannen proberen de natuur naar hartenlust in een kunstwerk te vatten, maar richten tegelijk onherstelbare schade aan. Karel Casier en Aat Dirks kwamen elkaar regelmatig tegen op straattheaterfestivals in binnen- en buitenland. Nu bundelen ze hun fysieke en mentale krachten voor ‘B.V. Natuur’.

Plaats: Veld / Tijd: 15:15

 

Malando


Ole Guapa! Een wereldberoemde tango van Nederlandse bodem, geschreven door Arie Maasland (Malando), de oprichter van het legendarische Malando Orkest. Met deze tango begon in 1939 hun wereldfaam. Het vandaag de dag door kleinzoon Danny Malando geleide orkest speelt nog steeds de sterren van de hemel in verschillende bezettingen op diverse wereldberoemde podia,  van Finland tot China en Japan! Van bossa nova tot chanson, van filmklassieker tot tango. Het orkest won niet voor niets in 2015 de Edison Oeuvreprijs wereldmuziek.

Hier op Zomerterras in kwintet bezetting, de oorspronkelijke bezetting van 5 personen waarin oprichter Arie Maasland ooit begon en de ruggengraat van het huidige orkest: Danny Malando (contrabas), Ernö Olah (viool), Hugh den Ouden (piano), Gert Wantenaar (accordeon/bandoneon) en Rebecca Lobry (zang).

Plaats: Grote podium / Tijd: 16:00Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date