Zin op Zondag – Zoektocht naar troost

05-10-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Windwijzer organiseert in de serie ‘Zin op Zondag’ op zondag 15 oktober van 15.00 – 16.30 uur een literaire muziekprogramma door Samira Dainan. Zij vertelt, maakt gebruik van troostrijke passages en inspirerende teksten uit haar boek “Over veertig dagen” en zingt. De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95 te Vlaardingen.

Samira Dainan is zangeres en schrijfster. Zij verbindt proza met muziek op een natuurlijke wijze. Ooit was zij juriste, maar besloot haar hart te volgen en de muziek achterna te gaan. Ze schrijft en vertolkt liedjes in het Arabisch, Berbers en Frans. Zij combineert jazz met mediterrane invloeden.

In 2016 verscheen haar roman “Veertig dagen, mijn zoektocht naar troost”. “Veertig dagen” is een ontroerend en inspirerend boek voor iedereen die ooit met verlies heeft moeten omgaan. Kort nadat Samira Dainans vader is overleden vertrekt ze naar Jeruzalem. In een stad die heilig is voor de drie grootste wereldreligies, zoekt ze naar vertroosting voor haar immense verdriet. Alle religies kennen rituelen die de dood draaglijk proberen te maken. Maar waar vind je troost als individu? Met haar notitieblokje in de hand wandelt Samira langs de kerken, moskeeën en synagogen van Jeruzalem. In een uitzonderlijk heldere stijl doet ze verslag van haar rouwproces. Waar vindt zij troost? Welke rol speelt muziek daarin? De Arabische wereld heeft een lange geschiedenis van schoonheid in poëzie, literatuur en muziek. Samira maakt daar volop gebruik van in het literaire muziekprogramma in De Windwijzer. Zij combineert troostrijke passages en inspirerende teksten uit haar boek met muziek.

Haar boek werd genomineerd voor de Prijs voor het spirituele en religieuze boek 2016. De jury schreef: “Een boeiende en oprechte vertelling uit het eigen leven van de schrijfster, die veertig dagen rouwt in Marokko en Jeruzalem. Met de dood, de vader, de joodse godsdienst, de moslimtraditie en Jeruzalem in een hoofdrol. De jury beklemtoont dat de schrijfster er in slaagt door een heldere, haast journalistieke verslagstijl de vragen te stellen die er vandaag toe doen.”

‘Zin op Zondag’ is bedoeld voor mensen die verlangend en op zoek zijn naar zin in hun bestaan. Vanouds is de zondag de dag waarop daarbij stil gestaan wordt. ‘Zin op Zondag’ wil naast de gebruikelijke zondagse eredienst een mogelijkheid bieden voor bezinning aan een ieder die wil bezinnen.

Gerelateerd