Zin op Zondag met Willemijn Jonkers

08-03-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Tijdens het zondagmiddagmiddagprogramma ‘Zin op Zondag’ in De Windwijzer is op zondag 15 maart Willemijn Jonkers te gast. Willemijn Jonkers studeerde theologie aan de UvA en psycho-spirituele geneeswijzen in Amsterdam. In antwoord op de groeiende behoefte in onze samenleving aan zinnige, eigentijdse rituelen maakte ze zich het vak van ritueelbegeleider eigen. Zij is als predikant (Protestantse Kerk Nederland) verbonden aan Kerk aan Zee in Muiderberg. Daarnaast werkt ze als ritueelbegeleider in haar bedrijf InRitual. 

Rituelen zijn van oudsher ingezet als middel tot transformatie: wie een ritueel ondergaat, legt op symbolische wijze een weg af en komt anders uit het ritueel tevoorschijn dan zij/hij erin ging. Ze zijn bedoeld als beoefening van spiritualiteit, maar rituelen kunnen ook een therapeutische (= genezende) werking hebben. Voor een goed ritueel is een gedegen voorbereiding nodig, terwijl op het moment zelf ‘meegaan-met-de-flow’ wordt gevraagd. Deze combinatie van regie en overgave maakt rituelen tot een spannende onderneming voor de zelfbewuste Westerse mens. Tegelijk ligt in rituelen juist een belangrijk instrument tot zelfbevrijding. Tijdens deze interactieve lezing gaat Willemijn Jonkers in op de helende kracht van rituelen. De nadruk zal vanmiddag vooral liggen op rituelen bij afscheid en rouw.

Zin op Zondag wil mensen, die verlangend op zoek zijn naar zinvol en betekenisvol leven, een ontmoetingsplek bieden waar zij zich bezinnend (opnieuw) kunnen oriënteren op wat voor hen het leven zin en betekenis geeft. Daarbij kunnen ook de randen van geloven (verder) worden verkend. Zinzoekers hebben gidsen nodig. Verschillende sprekers worden als gids uitgenodigd. Zij spreken op een open wijze en vanuit eigen levenservaring. De verhalen van hen kunnen dienen als wegwijzers of vensters. Zin op Zondag is van 15.00 - 16.00 uur met na afloop de gelegenheid elkaar te ontmoeten onder een goed glas wijn of sap. Ook is er meestal een boekentafel. De bijeenkomsten zijn gratis, wel wordt aan het eind een vrijwillige bijdrage gevraagd. De Windwijzer bevindt zich aan de Schiedamseweg 95.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date