Zaterdag 8 september: Open Monumentendag

07-09-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op zaterdag 8 september wordt om 12.00 uur in het Museum Vlaardingen de officiële opening van de Open Monumentendag gehouden. Vooraf zal om 11.30 uur het koor Gloria Toonkunst optreden.

Op verschillende plekken in de stad is er genoeg te doen in het kader van de Open monumentendag. Zo zal er ’s ochtends archeologisch onderzoek worden gedaan op de markt rond de Grote kerk, waar ook een cultuur-historische markt is. Daar staan kramen van de afdeling Archeologie, het Archeologisch en Bouwkundig depot, de vereniging Helinium, het ServiceTeam Vlaardingen, het Streekmuseum, de Historische Vereniging en het Vlaardings Tapijt.  Het programmaboekje ligt er klaar.

De toren van de kerk is onder leiding van het ServiceTeam te beklimmen om 13.00 uur en 14.00 uur. Vanaf 15 .15 uur is er in de Grote Kerk een speciaal orgelconcert met zang, onder leiding van Aad Zoutendijk.

 
Open huis Stadsarchief

’s Middags is het Stadsarchief aan het Emaus open. Als u nog nooit in het archief bent geweest, dan is dit uw kans om meer te weten te komen van het archiefwerk en het gebouw. Het voormalige stadhuis van Vlaardinger Ambacht is een monument. In de hal is een vitrine met bijzondere archiefstukken. Via de studiezaal met wanden vol met archiefstukken en boeken, kunt u de trap op naar de restaurateur. Hij maakt alles wat op papiergebied stuk is, weer heel. Hij kan ook uw materiaal (boek of foto) ter plaatse repareren of een advies geven. Neem iets mee!

 

Historische rondleidingen op de grens van Vlaardinger Ambacht  

Molen Aeolus aan de Kortedijk  is natuurlijk tijdens de OMD te bezoeken. Er zijn rondleidingen tussen 12.00 uur en 16.00 uur. De Watertoren in het Oranjepark vlakbij is ook open. De restauratie en inrichting is klaar. Het restaurant en het terras is klaar voor bezoek. Vrijwilligers van de stichting Vrienden van de Watertoren verzorgen rondleidingen, ook naar het dakterras.

Het Streekmuseum Jan Anderson aan de Ketelweg heet u van harte welkom tussen 14.00 uur en 16.00 uur.  De actuele tentoonstelling “1000 jaar Vlaardingen” is bijzonder, maar ook de vele verzamelingen (ambachten, WOII enz.) zijn een bezoek waard.

 

Koningin Wilhelminahaven en Rivierzone: open panden

De historische Koningin Wilhelminahaven is een gebied met vele oude panden die niet zo vaak bezocht worden. Je moet er het spoor en de brug voor over. Er zijn al diverse initiatieven om het opnieuw tot leven te brengen. Ondernemers zijn al gevestigd in een aantal historische pakhuizen.

Op de volgende adressen staat de deur open : KW-Haven ZZ 2a, ZZ 19 en 20, KW-Haven NZ 2 en 10 en Oosthavenkade 90.

Onderweg van het Stadscentrum via de Westhavenkade naar de KW-Haven over het Sluisplein is de muur van het pand aan de Galgkade een bezoekje waard. Een groep bewoners heeft samen met Antipesto en welzijnsorganisatie Minters kleurige puzzelpanelen van Vlaardingse plekken gemaakt en opgehangen.

 

Buitengebieden

In de Broekpolder aan het Klokbekerpad ligt het Educatief Archeologisch Erf. Er is daar een Vlaardingen-cultuurhuis gebouwd uit de Nieuwe Steentijd. Het is monument op zich zelf, met boonstamkano’s uit de ijzertijd. Verderop zijn de contouren van middeleeuwse huizen zichtbaar.

Op her Erf zijn educatieve activiteiten. Let op: alleen op zondagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur.

Aan de andere kant van de Vlaardinger Vaart ligt de oude boerderij “Zonnehoeve” met bijgebouwen. Het is een bijzonder plek; daar stonden al eeuwen eerder boerderijgebouwen. Op de OMD is het erf en de gebouwen (met melkhuisje en hooiberg) te bekijken. Er is inmiddels een begin van een melkmuseum. Kinderen kunnen een ‘koe’ melken en met een schepnet in de sloot roeren. Versnaperingen (koffie, thee, fris e.d.) zijn tegen een kleine vergoeding te krijgen. De Zonnehoeve aan de Trekkade 24 is van 11.00 uur tot 15.30 uur open. Te bereiken vanaf de Holyweg achter de Begraafplaats Holy.

Meer informatie over het complete programma op de website www.stichtingerfgoedvlaardingen.nl    Gerelateerd