Categorieën

Service

Wie de jurk past, trekke hem aan

Wie de jurk past, trekke hem aan
Uit

Wie de jurk past, trekke hem aan

  • Redactie
  • 17-11-2016
  • Uit
Wie de jurk past, trekke hem aan
VLAARDINGEN - Er zijn mannen, er zijn vrouwen, en er zijn nog minstens tientallen tussenvormen te onderscheiden. Maar wat is dat dan, mannelijk of vrouwelijk? Dat vraagt fotograaf Look J. Boden (1974) zich al enige tijd af. Gefascineerd door zaken als 'lotion voor mannen', 'vrouwelijke voedingssupplementen' en seksegescheiden toiletten, begon hij zijn eigen fotografisch onderzoek naar gender.

Zijn er verschillen tussen mannen en vrouwen? Is geslacht hetzelfde als gender? Hoe zou je reageren als je een man in een jurk ziet? En is dat omdat dat je niet bevalt, je het belachelijk vindt, of omdat je denkt dat mannen en vrouwen in staat moeten zijn om dezelfde dingen te dragen?

 

Fotoserie: Fashion Rules


In zijn eerste fotoserie binnen het genderproject, Fashion Rules, probeert hij de verschillen tussen mode voor zowel mannen als vrouwen te begrijpen. Voor vrouwen is het mogelijk om broeken te dragen, maar een man wordt verondersteld een 'drag' of homofiel te zijn wanneer hij een jurk draagt. "Maar waarom?" vraagt Boden. "Kunnen we accepteren dat mensen zich soms prettig voelen in het comfort van een Mom jeans, en zich soms elegant willen voelen bij het dragen van het zachte weefsel van een jurk? Mode regeert de wereld ... of zijn we bepaald door de stereotypen in ons eigen hoofd?"
 

Look J. Boden is fotograaf, vormgever en dichter. In zijn conceptuele fotografie behandelt hij diverse psychologische thema's (liefde, dood, identiteit) , en verbeeldt hij zo nu en zijn maatschappijkritiek (onder andere in de serie Public Privacy). Met de geëngageerde foto We Are Trash zit hij momenteel bij de Top-4 in de race om de Van Lanschot Kunstprijs 2016.

Op zijn Facebookprofiel post hij elke dag wel iets over gender, of zoals hij zelf noemt: November Nogender (#november #nogender). Volgen kan altijd: facebook.com/lookjboden

 

link  naar de fotoserie

link  naar de video