Categorieën

Service

Waterweg Cultuurprijs naar Kite en CJV Vlaardingen

Waterweg Cultuurprijs naar Kite en CJV Vlaardingen
Uit

Waterweg Cultuurprijs naar Kite en CJV Vlaardingen

  • Redactie
  • 05-10-2019
  • Uit
Waterweg Cultuurprijs naar Kite en CJV Vlaardingen

De drie kandidaten voor de Waterweg Cultuurprijs bij de bekendmaking van de genomineerden in april

VLAARDINGEN - De Waterweg Cultuurprijs gaat dit jaar naar '(Digi)taal: Vlaardingen van de toekomst' van Kite Educatie & CJV Vlaardingen. Dat bleek gisteravond bij de feestelijke prijsuitreiking in Museum Vlaardingen. Het 'idee' kan nu verder vorm gegeven worden met de gewonnen prijs van maar liefst vijftienduizend euro.

Kite Educatie en CJV Vlaardingen maakten volgens de jury een 'eigenzinnige interpretatie' van het thema van de regionale cultuurprijs dit jaar: taal - in de breedste zin van het woord. Zij hanteerden digitaal, codetaal en programmeertaal als talen van de toekomst (want gebruikt voor programmeren, dat nieuwe mogelijkheden schept). Kite en CJV vonden elkaar in een gedeeld doel: het creëren van een serie speciaal ontworpen workshops waarin kinderen op eigen en experimentele wijze kennismaken met genoemde talen van de toekomst. Zij gebruikten kunstenaars bij hun project omdat deze in staat zijn nieuwe ontwikkelingen goed te verbeelden - en eigenzinnig zijn. "Het idee om met kinderen mediakunst te maken is uitgebreid in de praktijk getest." Er werden negen proefsessies gehouden op verschillende plekken in Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. "De reacties waren overtuigend positief."

De jury stelt het overtuigend te vinden hoe Kite Educatie en de Christelijke Jeugd Vereniging hun doelgroep weet te enthousiasmeren en inspireren om aan de slag te gaan met digitale media. "Er is veel vertrouwen in de kwaliteit en de uitvoerbaarheid van het projectplan." Het project stimuleert volgens de jury samenwerking, innovatie en is vernieuwend en aanvullend binnen het bestaande aanbod van kunsteducatie in de regio. "Dit maakt het project belangrijk."

Waterweg Street Art van Open Art Exchange en Nassima Elidrissi met de voorstelling Hoer waren de twee anderen genomineerden, die in dit geval naast de hoofdprijs grepen.

Elidrissi ging, gedreven door ervaringen van haarzelf en anderen, in haar project de strijd aan met 'slutshaming' en seksistisch taalgebruik. Ze maakte een theatervoorstelling over het woord 'hoer'in vele talen, en de impact van het woord op vrouwen en meisjes. En de samenleving. De jury onderkent de 'enorme urgentie' van het project en is overtuigd van de 'onverschrokken motivatie en ambitie' van Elidrissi. "Hier staat een dappere vrouw die zich de mond niet laat snoeren!" Maar het finale oordeel over het plan was toch dat het nog niet ver genoeg gevorderd is "Nu is het nog iets te vroeg, maar dit project moet en zal er in de toekomst komen!"

Waterweg Street Art wil gerenommeerde kunstenaars uit niet-Westerse landen koppelen aan beginnende lokale makers in de regio Waterweg-Noord met Rotterdam om samen te werken aan 'street art'. Het idee van Joke Bakker van Open Art Exchange is om een fietsroute te maken langs een serie nieuw te realiseren street artkunstwerken. Die zouden moeten worden gemaakt uit de samenwerking tussen de buitenlandse kunstenaars en jongeren van de scholen in de regio uit het jaar voor het eindexamen. Via woningcorporaties werden al muren om te beschilderen gevonden en ook de animo op de scholen lijkt groot. Door het omvangrijke project in de uitwerkfase te beperken tot ééń fietsroute en negen muren konden de kosten ook in de hand worden gehouden. Maar er blijven vragen: wordt er een duurzaam verband gelegd tussen de beoogde locatie en de kunstenaars en jongeren? En hoe worden de afstand in kilometers, taal en ervaring tussen de deelnemers overbrugd? De jury stelt er vertrouwen in te hebben dat het project hoe dan ook gerealiseerd gaat worden 'en is ervan overtuigd dat de grote muurschilderingen bewoners en andere toeschouwers kunnen verwonderen'.