Wat mag Cultuur kosten?

04-05-2017 Uit Herman van Nieuwenhuizen

Wethouder van Cultuur Arnout Hoekstra was ook aanwezig in het Stadscafé

VLAARDINGEN – Op dinsdagavond 2 mei verzamelden zich zo’n 70 Vlaardingers in de kleine zaal van de Stadsgehoorzaal om te praten over de toekomst van het theater. Als thema was gekozen voor “Delen, luisteren, inspireren, doen” , maar het gesprek tussen directielid Renske Verbeek, bestuurslid Martin Thurmer en alle andere aanwezigen ging vooral over hoe de Stadsgehoorzaal toekomstbestendig te maken en welk prijskaartje daaraan moet hangen.

Samen met collega directielid Sylvia Hagers had Verbeek kort geleden een aantal alternatieven voorgelegd aan de gemeenteraad en het college. In het zogeheten Stadscafé op 2 mei kwamen die wederom naar voren; de afgelopen twee jaar hadden de enkele ‘vaste’ krachten en de circa 110 vrijwilligers roofbouw op zichzelf gepleegd. De Stadsgehoorzaal was er na het rampjaar 2014 (Vlaardingen Spookstad!) weliswaar weer bovenop gekomen, maar er valt nog de nodige winst te behalen. Veel aanvragen van scholen en verengingen om gebruik te maken van de zalen en faciliteiten van ‘De Stads’  kunnen nog niet gehonoreerd worden en de vrijwilligers kunnen ook nog wel wat ondersteuning en training gebruiken.

Kortom, er moet wat geld bij en er ligt momenteel een aanvraag bij het college van burgemeester en wethouders om de jaarlijkse subsidie te verhogen met zo’n €200.000 naar een totaal van ongeveer €650.000. Veel geld, dat wel, maar voor een theater in een stad als Vlaardingen niet ongebruikelijk. Vergelijkbaar met theaters in andere steden van dezelfde grootte als Vlaardingen valt het nog wel mee. Daar komt weliswaar nog een miljoen bovenop voor het gebouw, maar dat bedrag komt weer voort uit de in 2007 afgeronde verbouwing waarbij het oorspronkelijke budget ruimschoots overschreden werd. Niet de schuld van de huidige directie dus.

De ‘hamvraag’ is wat we over hebben voor culturele evenementen in een theater in Vlaardingen, en daarbij moet ook gekeken worden naar het verdwijnen van ‘dat andere theater’ in de stad: De Valkenhof aan de Dirk de Derdelaan ,inclusief het Valkenhoftheater zal binnenkort gesloopt worden, waardoor weer wat gezelschappen een nieuwe uitvalsbasis moeten zoeken voor hun jaarlijkse voorstellingen. Met de extra subsidie zullen er enkele vaste krachten bij kunnen komen en kunnen meer groepen gebruik maken van het theater. Een totaalbedrag van €1.6 miljoen is daarbij nog altijd minder dan de ruim €2,2 miljoen die voormalig directeur Sandra Bruinsma in betere tijden te besteden had.

De Stadsgehoorzaal is nu vooral op zoek naar ideeën en kansen om het theater open te houden, meer gezelschappen te ontvangen en ook wat meer ‘grote theaternamen’ te boeken. En naar geld. Er is de afgelopen twee jaar hard gewerkt, de zaalbezetting is gemiddeld 75% (en dat is best wel goed, landelijk  gezien) en, op misschien het Circustheater van Joop van den Ende in Scheveningen na, draait er geen enkel theater in Nederland zonder subsidie.Gerelateerd