Wandelen voor de vrede

10-09-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op zaterdag 21 september, de Internationale Dag van de Vrede, start de actief gevulde Vredesweek 2019 in zowel Vlaardingen als Schiedam met een Walk of Peace. Om 10.00 uur opent burgemeester Jetten de dag op het pleintje voor het Stadskantoor Westnieuwland, wordt de Vredesvlag gehesen en verzorgt Vlaardingen in Beweging een warming-up. Na ontvangst van een herkenningsteken volgt een route door zowel stedelijk gebied als natuurschoon met korte momenten van aandacht bij bijvoorbeeld het Geuzenmonument, de Moskee Ümmet Camii aan de Emmastraat en het Mensenrechtenmonument.

De route is 4,5 kilometer lang en rolstoelvriendelijk. Onderweg worden deelnemers door zowel vluchtelingen, met een kopje koffie, als ambassadeurs van Vlaardingen Veerkracht, met ideeënkaartjes, uitgenodigd om onderweg in gesprek te komen. Ook zullen de wandelaars onderweg kleine verrassingen tegenkomen in woord, beeld of een versnapering van Jumbo, Minters en Agrofair. Het landelijk PAX thema dit jaar is 'Vrede Verbindt Over Grenzen'. Op de grens met Schiedam vindt een ontmoeting plaats met de wandelaars die tegelijk om 10.00 uur in Schiedam vanaf het Stadserf gestart zijn. Als teken van verbinding reikt men hier aan elkaar het herkenningsteken uit de andere stad en gezamenlijk wordt het laatste stuk van het traject afgelegd, langs de tuinen van Volkstuinderscomplex Vijfsluizen. Hier aangekomen wordt aan de wandelaars een Vrijheidslunch aangeboden door de Stichting Nationale Gedenkdagen Vlaardingen. 

Op het pad en het grasveld vóór de kantine van het Volkstuinderscomplex vindt vervolgens een verbindend en gevarieerd evenement plaats met inspirerende sprekers zoals Vincent Bijlo en Miriam Struyk (directeur PAX Nederland), muziek van Harpe Davids, zang door onder andere Manouk Pheifer en anderen, dans uitgevoerd door Celtic Swing, een quiz van LEF en een meet & greet met wethouders. Ook gaan deelnemers zelf aan de slag met bijvoorbeeld het vouwen van kraanvogels en schilderen voor de beide Regenboogsteden. Een aantal actieve organisaties presenteren zich tijdens de wandeling en in informatiekramen. Het evenement wordt om 14.30 uur afgerond. De wandelaars zijn vervolgens binnen een kwartier bij de bushalte van lijn 126, die elk half uur zowel naar het centrum van Vlaardingen als Schiedam terug rijdt. Dit wordt ter plekke aangegeven. Voor wie opgehaald moet worden kan een auto vlakbij het terrein komen (niet om te parkeren).

Meer informatie over de Vredesweek vind je HIER!Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date