Voorronde voorleeswedstrijd in de bieb

11-02-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op woensdag 20 februari organiseren de bibliotheken Vlaardingen en Maassluis | Midden-Delfland gezamenlijk een lokale voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Dit jaar doen er elf basisscholen mee. Dat zijn kinderen uit de groepen zeven en acht: negen uit Vlaardingen en twee uit Maassluis. Elke school heeft al een voorleeswedstrijd op school gehouden. De Schoolkampioen is afgevaardigd naar de voorronde. De kampioenen lezen een stukje uit hun favoriete boek voor en worden beoordeeld door een deskundige jury. 

Dit jaar bestaat de jury uit:
* Jacky Silos, Wethouder van o.a. onderwijs.
* Nadia Stolk, dramadocent en theatermaker.
* Jolanda Verbraak, coördinator educatie bibliotheek Vlaardingen 

Waar en wanneer?
De lokale voorronde is op woensdag 20 februari in de Prins Willem Alexanderschool, Gansfoorstraat 1. Het programma begint om 19.00 uur (inloop vanaf 18.45 uur) en eindigt rond 20.30 uur.

Hoe gaat het verder ná deze voorronde?
De kampioenen van de diverse voorrondes in onze regio gaan door naar de kwartfinale die om 14.00 uur start op woensdagmiddag 6 maart 2019 in het bibliotheektheater Rotterdam, Hoogstraat 110 te Rotterdam. 

De twee winnaars van deze kwartfinale gaan door naar de 'Provinciale finale van Zuid-Holland'. Deze finale staat gepland voor woensdagmiddag 3 april 2019 om 14.00 uur eveneens in het Bibliotheektheater in Rotterdam. De winnaar van de provinciale finale vertegenwoordigt Zuid-Holland tijdens de landelijke finale op woensdag 22 mei 2019 in Schouwburg Amstelveen.

Wat gebeurt er als je de Nationale Voorleeskampioen wordt?
Vorig jaar heeft Sarah van Pruissen (12) uit Zwolle de Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Naast De Nationale Voorleeskampioen is Sarah de speciale kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Hier krijgt zij een belangrijke rol bij het organiseren van exposities en evenementen gericht op kinderen. 

Waarom een Nationale Voorleeswedstrijd?
De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de Openbare Bibliotheken. Door mee te doen aan De Nationale Voorleeswedstrijd leren leerlingen op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die voorgelezen worden beter scoren op school, daarnaast hebben ze een grotere woordenschat en wordt hun leesvaardigheid verbeterd

Gerelateerd