Vlaardingen uit: 4 tips voor leuke steden in Nederland

04-01-2023 Uit Ingezonden mededeling

Deventer

Een weekend in Vlaardingen is natuurlijk hartstikke gezellig, maar Nederland kent nog veel meer fijne steden voor een weekendje weg. De grote steden als Amsterdam en Den Haag ken je misschien al wel. Daarom vind je in dit artikel een paar tips voor steden die net iets minder voor de hand liggen. Wat dacht je van een weekendje Dordrecht? Of ga je liever naar Deventer? In dit artikel vertellen we je er meer over.

1. Weekendje naar het noorden: ontdek Leeuwarden

Het is vanaf Vlaardingen weliswaar even rijden (bijna 2,5 uur) maar dan heb je ook wat: een bezoekje aan het culturele Leeuwarden in het hoge noorden is een grote aanrader. De laatste jaren is Leeuwarden alsmaar populairder aan het worden als bestemming voor een citytrip. Dat is niet zo gek, want de stad heeft heel veel te bieden voor verschillende soorten mensen. Zo kun je er heel goed winkelen en heerlijk eten en drinken.

Daarnaast is logeren in Leeuwarden nog goed te betalen, in tegenstelling tot veel andere grote steden in Nederland. Via Booking.com zijn er bijvoorbeeld heel wat leuke opties in deze stad, zoals een hostel in een gevangenis of slapen in een voormalig postkantoor. Bezoek tijdens je bezoek de Blokhuispoort, ga mee met een rondvaartboot en ontdek het Natuurmuseum Leeuwarden. Extra tip: nu je toch in het noorden bent, is Dokkum ook een hele leuke stad om een middagje te bekijken.

2. Dichterbij huis: weekendje naar Dordrecht

Niet zo'n zin om ver te reizen voor een nachtje weg in eigen land? Geen zorgen: op 30 minuten rijden van Vlaardingen ligt het leuke Dordrecht. Dordrecht noemt zich de oudste stad van Holland (dus niet heel Nederland) en is daarom het ontdekken waard. De oude grachtenpanden, de vele historische panden en de andere overblijfselen van vroeger zijn goed te bekijken door middel van een stadswandeling.

In het centrum van Dordrecht vind je het zogeheten Hof van Nederland, de plek waar Willem van Oranje als stadhouder werd erkend. Door de jaren heen heeft het hof gefungeerd als gemeentehuis en rechtbank en heeft Willem van Oranje er zelfs een tijdje gewoond. Ook leuk: beklim de Grote Kerk en ga naar een van de oudste musea van het land: het Dordrechts Museum. Dordrecht is vanaf Vlaardingen ook leuk om voor één dagje naartoe te gaan, aangezien het zo dichtbij ligt.

3. Leer Haarlem kennen tijdens een weekendje weg

Veel toeristen, ook uit Nederland, bezoeken Amsterdam wanneer ze een grote stad in (Noord-)Holland willen bezoeken. Het nadeel van Amsterdam is dat het er altijd zo druk is. Wanneer je daar geen zin in hebt, maar wel iets van de omgeving wil proeven dan is Haarlem een aanrader. Haarlem is een hele mooie stad om rond te struinen, te overnachten en diverse highlights te bekijken. Hier staat namelijk het échte oudste museum van het land: het Teylers Museum.

Dit museum wordt ook wel het Museum van Verwondering genoemd en is een plek vol kunst en wetenschap dat leuk is voor jong en oud. In het midden van de stad ligt de Grote Markt met de prachtige gothische Sint Bavokerk. Hier vind je ook talloze leuke café's en terrasjes waar je wat kunt eten en drinken. Even shoppen doe je in de Gouden Straatjes waar veel boetiekjes verstopt zitten. Lees hier meer over Haarlem voor een dagje of weekend uit.

4. Weekendje naar het oosten: ontdek het mooie Deventer

Binnen iets minder dan twee uur rijden ben je in Deventer, in het oosten van het land. Parkeer je auto (gratis) aan de overkant van het water en ga met het pontje naar de stad. Daar begint je weekend in Deventer al, want de veerpont is een groot begrip in de stad. Vanaf daar wandel je zo het historische centrum is waar direct fraaie oude gebouwen, huizen en andere panden te vinden zijn. Wandel naar De Brink, een groot plein met veel horecagelegenheden en de welbekende Wilhelminafontein.

Ook het volgens velen mooiste straatje van Nederland vind je in deze stad: de Walstraat. Dit schilderachtige straatje bestaat uit boetieks, lunchrooms en vintage shops waar je je zonder meer even kunt vermaken. Deventer is sowieso een stad vol culinaire verrassingen; er zijn heel wat restaurants te vinden. Ook het vinden van een slaapplek is niet moeilijk. Onze tip? Boek een hotel in het centrum van Deventer zodat je overal in de buurt bent. In deze stad zit je in hartje centrum eigenlijk overal op de goede plek.Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date