Vlaardingen heeft nieuwe vlag: de Vlag van de Slag

29-07-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Normaal gesproken is het Museum Vlaardingen dicht op maandag maar vandaag was het een bijzondere dag: precies op 29 juli, maar dan 1001 jaar geleden, werd de Slag bij Vlaardingen gestreden, en gewonnen, door graaf Dirk de Derde. 1000 jaar later, in 2018, werd het nog eens ‘dunnetjes’ overgedaan in Vlaardingen; de Slag in de Broekpolder en allerhande feestelijkheden en gedenkevenementen op allerlei plekken door de stad. Daarvan zijn zo’n 3000 foto’s gemaakt en fotograaf Ton Delfos stelde daarvan een collectie van 50 stuks uit samen die vanaf vandaag tentoongesteld worden in het Museum Vlaardingen.

Ton Delfos had daarbij hulp gekregen van een prima team van fotografen, die nog eens extra in het zonnetje werden gezet  bij de opening van de tentoonstelling vandaag: Sander Schenkel, Cees Groen, Paul Meuldijk, Marianne van Straten, Richard Sloot en Klaas Burger. Naast alle loftuitingen ontvingen ze vandaag ook een bos bloemen en konden ze zelf hun foto’s op groot formaat bezichtigen.

Een ander ‘ding’ bij de herdenking van de Slag bij Vlaardingen in het Museum Vlaardingen was de onthulling van een speciaal ontworpen vlag met blauwe en gouden banen en de rode Vlaardingse leeuw. Die vlag, een ontwerp van Wibo Broek van bureau B-Creative!, zal vanaf nu elk jaar gehesen worden op 29 juli. Vandaag gebeurde dat voor het Museum Vlaardingen, maar de bedoeling is dat de vlag straks ook zal wapperen op de toren van de Grote kerk.

Er wordt overigens nog meer voorbereid door de betrokken Stichting Vlaardingen 1018, waaronder een feestelijke intocht van graaf Dirk de Derde met een riddertoernooi later dit jaar, en in 2023 de viering van 750 jaar Stadsrechten voor Vlaardingen.

Vandaag was het in ieder geval al een feestelijke en drukbezochte bijeenkomst om 16:00 uur in het museum, waarbij aan de Westhavenkade de overwinningsvlag gehesen werd door Léanne Selles, de directeur van het Museum Vlaardingen, Yvonne Batenburg namens Stichting Vlaardingen 1018 en burgemeester Annemiek Jetten.

Bekijk de foto'sGerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date