Vlaardingen en de Eerste Wereldoorlog

20-11-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Op donderdagavond 23 november geeft Jan Anderson, van het gelijknamige Streekmuseum, een lezing over Vlaardingen in de Eerste Wereldoorlog. De lezing wordt gehouden in het Museumpaviljoen de Joon tegenover het Museum Vlaardingen van 20.00 tot 22.00 uur.

In de meeste landen wordt gesproken over de “Grote Oorlog”, waarbij 56 landen in oorlog waren met Duitsland, Oostenrijk, Turkije en Bulgarije. De Vlaardingse visserij werd door die oorlog bemoeilijkt, Engeland blokkeerde de Nederlandse havens, zodat er geen goederen meer het land in konden komen en wij deze dus ook niet naar Duitsland konden exporteren. Er ontstond daardoor een tekort aan graan, en andere buitenlandse grondstoffen, die nodig waren voor Nederlandse producten. Daarom ontstonden er na de Eerste WO in Nederland fabrieken voor kunstmestfabricage, de ENCK, en de zeepfabriek van Lever Brothers. De regering stimuleerde daarnaast de boeren weilanden te “scheuren” om daarop graan te verbouwen.

Ruim honderdduizend militairen werden opgeroepen om de grenzen te bewaken en werden gehuisvest in schuren en scholen, veel Vlaardingse vissers moesten dienst doen bij de Nederlandse marine en hadden het geluk als zij werden gehuisvest bij de marine in Hellevoetsluis. Bijna 1.000.000 Belgische vluchtelingen moeste op korte termijn worden gehuisvest. Over deze en tal van andere gebeurtenissen zal Jan Anderson het nodige vertellen.

Op deze avond is de mogelijkheid het boekje: “Het Hoofd boven Water”, over Vlaardingen tijdens de Eerste Wereldoorlog te kopen voor de prijs van € 2,50 (normaal is de prijs €5) .

De Joon is open vanaf 19.30 uur, de koffie en thee staan voor u klaar. De kosten voor deze lezing bedragen € 5 p.p. (inclusief koffie en thee). ‘Vrienden’ van het Museum Vlaardingen hebben gratis toegang.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date