Veertigste traditionele Vlaardingse Visserstrui is een feit

19-09-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - In 2015 ontstond door toedoen van Bert Otto het initiatief om originele visserstruien te gaan breien voor de bemanning van de haringlogger VL92 Balder, zodat bij het jaarlijks binnen halen van de nieuwe haring, de diversen vaartochten en bezoeken aan de evenementen merendeels buiten Vlaardingen de volledige bemanning in Vlaardingse visserstruien aan boord staat. Bert had bij een evenement in Maassluis waargenomen dat er traditionele visserstruien werden gedragen. ‘Dat kunnen wij in Vlaardingen ook!’

Er werden breivrijwilligers gezocht maar de animo was aanvankelijk niet groot. Pas in maart 2018 was het raak! Dertien dames en één heer melden zich aan. En weldra zat de ‘breiclub’ iedere vrijdagmorgen te breien in Museum Vlaardingen. Volgens een vast origineel patroon van de Vlaardingse visserstrui, met als kenmerk de horizontale indeling. Die bestaat onder andere uit vaste banen van golven, zee, visnetten en bliksemschichten. Besloten werd dat op het rugpand VL92 komt te staan.

Door sponsoring werd de originele iets vettige wol verkregen. Er werd volop truien maar ook sokken gebreid. En dit alles op maat voor de betreffende bemanningslid en later de rondleiders in het museum. Lange tijd was de groep aanwezig tot dat de Corona dwars ging liggen. Thuis werd menig trui afgemaakt en sinds kort is men weer op vrijdagochtend, onder strikte regels, aanwezig in Museum Vlaardingen.

Vrijdag 18 september is de veertigste trui om de schouders gehangen van Maarten Bal, bestuurslid van de Stichting Zeillogger Balder.  Deze trui is een breiproduct van Ada den Hoedt. Alle vrijwilligers, bestuursleden van de Balder en rondleiders in Museum Vlaardingen zijn voorzien van de originele visserstrui.

Dit wil niet zeggen dat de club wordt opgeheven, het is juist een vaste gezellige vrienden club geworden en ze gaan door met het patroon van de trui. En iedere vrijdag morgen is het tikken van naalden weer te horen in Museum Vlaardingen.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date