Uitbreiding collectie dankzij gulle gevers

10-02-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De kunstveiling die tijdens het Zakenkringdiner in het Museum Vlaardingen op 26 januari 2017 in het museum werd georganiseerd heeft het mooie bedrag opgeleverd van € 5.265.  Dit bedrag komt geheel ten goede aan de aankoop van het schilderij ‘Een viertal schepen in volle zee’ uit 1902.

Het schilderij toont vier schepen die de Vlaardingse firma IJzermans sinds 1801 in de vaart had. Van links naar rechts: de haringbuis genaamd D' Onderneming’ uit 1802, met de Nederlandse vlag; de vishoeker Vlaardings Leven uit 1851 met rederijvlag en blauwe wimpel; de zeillogger VL 2 Vlaardings bloei uit 1871 met rode en blauwe wimpel en de stoomsloep VL 193 Franciscus Antonius uit 1901, met de rederijvlag en Nederlandse vlag. De hoeker, de logger en de stoomsloep halen de vleet met haring binnen. De lucht is licht bewolkt. In de luchtpartij is, bovenin met goudverf de namen en de jaartallen (het jaar dat het getoonde schip in de vaart kwam) van de afgebeelde schepen geschilderd.

 

Imposant

Het schilderij toont vier verschillende scheepstypen die vanaf de 19e eeuw tot aan 1902, het jaar van vervaardiging van het schilderij, gebruikt werden op de Noordzeevisserij door de firma IJzermans. Het schilderij imponeert; niet alleen vanwege de omvang (165 x 210 cm), maar ook vanwege de boodschap; het bedrijf gaat ver terug in de tijd (het oudst afgebeelde schip dateert uit 1802) en wekt daarmee vertrouwen en ontzag op. Het laat ook zien dat het bedrijf door de tijd heen heeft geïnvesteerd in nieuwe schepen en is meegegaan met de technische ontwikkelingen op scheepsbouwgebied.

De Vlaardingse rederij IJzermans dateert uit 1795. Dan sticht Jan IJzermans een rederij die uit zal groeien tot een groot en bekend handelshuis. In 1954 verhuist het bedrijf, dat dan geen rederij meer is, naar Scheveningen. Het tweehonderdjarig bestaan wordt net niet gehaald. Er zijn weinig objecten bewaard gebleven die verwijzen naar en/of herinneren aan dit Vlaardingse bedrijf dat zo lang heeft bestaan.

Naast de opbrengst van de kunstveiling, heeft ook de Vereniging Vrienden een bedrag van € 1.500 ter beschikking gesteld. Museum Vlaardingen spant zich in om de laatste gelden bij elkaar te brengen om zo het schilderij voor Vlaardingen en de omgeving te behouden.

 

Gerelateerd