Categorieën

Service

Trouw blijven aan jezelf

Trouw blijven aan jezelf
Uit

Trouw blijven aan jezelf

  • Redactie
  • 11-01-2016
  • Uit
Trouw blijven aan jezelf
VLAARDINGEN - Er was een boek en nu komt er een theatervoorstelling. Laura Maaskant kon in het begin amper geloven dat haar gedachtengoed, dat ze in het boek LEEF! beschrijft, zó enthousiast wordt ontvangen dat duizenden mensen haar boek lazen en dat productiehuis Solo Stories er nu een voorstelling van brengt, gespeeld door actrice Jamie Grant. Een prachtige, inspirerende voorstelling die op zaterdag 23 januari in de Stadsgehoorzaal te zien is. ,,Iedereen krijgt een uitnodiging om trouw te zijn aan zichzelf en de regie van zijn of haar leven in eigen hand te nemen’’. Een gesprek met Laura en Jamie over de dood maar vooral over het leven.

De voorstelling LEEF! vertelt over Laura, een jonge vrouw met een ongeneeslijke vorm van kanker, die besloten heeft zich niet verder te laten behandelen. Ze besluit met zichzelf in het huwelijk te treden om trouw te beloven aan zichzelf en het leven. Aan de vooravond van dit huwelijk neemt ze nog één keer de speech door die ze de dag erop zal houden. Alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren passeren de revue.
,,Eerst heb ik wel even moeten wennen aan het idee dat er van mijn boek een theatervoorstelling zou komen’’, vertelt Laura. ,,Ik heb het boek geschreven voor mezelf en had niet kunnen bedenken dat een paar maanden na de verschijning een producent en regisseur met een idee voor een solovoorstelling tegenover mij zouden zitten. Het is buiten mijn eigen verwachtingsvermogen, of inbeelding geweest. Toch voelde het meteen goed, omdat de kernwaarden uit mijn boek worden meegenomen in de voorstelling. Kernwaarden als trouw zijn aan jezelf, kwaliteit van leven kiezen ongeacht de omstandigheden en om te leven met een hoofdletter zitten allemaal in de voorstelling verweven. Dat maakt dat ik enthousiast ben over deze productie’’.

Laura wordt nauw betrokken bij de totstandkoming van LEEF!. ,,Ik woon repetities en straks ook try-outs bij. Daarnaast heb ik intensief met regisseur Benno Hoogveld en scriptschrijver Marc Veerkamp het script doorgenomen, om het zoveel mogelijk in lijn met mijn verhaal te laten verlopen. Het is vooral een leuk en voor mij nieuw proces geweest om er telkens, hoewel vanaf de zijlijn, bij betrokken te zijn: vanuit het ontstaan van een idee, de keuze voor Jamie, richting meer concreetheid hoe het script vorm kreeg, naar een decor, naar nu’’.

Jamie Grant, afgestudeerd aan de Toneelschool in Maastricht, is voor het grote publiek vooral bekend van haar rol in Flikken Maastricht, die ze vier seizoenen speelde. Eerder vertolkte ze een jonge kankerpatiënt in de tv-serie In Therapie, met Peter Blok. Wat vindt Laura ervan dat Jamie straks haar verhaal op het toneel vertolkt? ,,Het is allereerst een opluchting dat niemand iemand kan vervangen, met geen mogelijkheid. Dus dat scheelt, voor zowel Jamie als mij, want Jamie heeft alle vrijheid de rol met haar eigen expertise in te vullen. Maar buiten dat vind ik het prachtig dat Jamie deze rol speelt, omdat ik denk dat we qua serene ontspannenheid zeker overeenkomsten hebben. Die sereniteit is denk ik essentieel in de rol, dus dat vond ik prettig bij Jamie te ervaren tijdens onze eerste ontmoeting’’.

Voor Jamie was Laura’s oproep om vooral van het leven te genieten doorslaggevend om ja te zeggen op deze rol. ,,Voor ik werd benaderd had ik Laura’s boek nog niet gelezen. Dus ik schrok wel even toen ik gevraagd werd een solo te spelen over een meisje dat doodgaat omdat ze kanker heeft. Maar tijdens een gesprek met de mensen van Solo Stories vertelden ze me over Laura en de ervaringen die zij in haar boek met de lezer deelt. En hoewel wat Laura beschrijft niet nieuw is en ik mensen vaak heb horen zeggen dat je in het nu moet leven, begreep ik dit nu pas echt. Alsof ik daarvoor altijd dacht: ‘ach ja, ik leef gewoon. En soms vind ik het leven leuk en vaak vind ik het ingewikkeld’. Ik vond het een vrij zweverige uitspraak, die ik wel snapte, maar waar ik niet bij kon. Ik voelde het niet. Na het gesprek met de makers van LEEF! en na Laura's boek te hebben gelezen, haar ontmoet te hebben en door andere gebeurtenissen in mijn leven snapte ik Laura’s manier van leven echt en bleek dit niet zo wazig als ik dacht, maar eigenlijk heel simpel en grijpbaar en belangrijk’’.

En dit inzicht gebruikt Jamie nu ook in haar eigen leven. ,,Ik leef tegenwoordig meer in het nu dan voorheen. Ik maak me minder zorgen. Ik accepteer dat de dingen zijn zoals ze zijn, waardoor ik minder in mijn hoofd zit, meer kan genieten van wat er om me heen gebeurt. Het maakt mijn leven leuker’’.

Het publiek dat straks bij LEEF! in de zaal zit, moet vooral vol levenslust huiswaarts keren. ,,Ik hoop dat iedereen dat LEEF!-gevoel echt krijgt en vasthoudt’’, vertelt Laura. ,,En dat iedereen een uitnodiging heeft gekregen trouw te zijn aan zichzelf en de regie van zijn of haar leven in eigen hand te nemen, of houden’’. Jamie kan zich daar alleen maar bij aansluiten. ,,We zorgen ervoor dat de theaterbezoekers de zaal verlaten met een vurig gevoel van ‘Ja! Ik moet LEVEN’’!

Op zaterdag 23 januari staat LEEF! in de Stadsgehoorzaal (aanvang 20.30 uur). Kaarten zijn € 17,50 (€ 12,50 CJP) en kunnen gereserveerd worden via stadsgehoorzaal.nl . Kijk voor meer informatie over LEEF! en Solo Stories op solostories.nl .

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →