Theaterprimeur: pianoconcerten op zondagmiddag

16-10-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Stadsgehoorzaal heeft een primeur dit seizoen: een reeks prachtige pianoconcerten op zondagmiddag. Drie fantastische pianisten zullen de luisteraar meevoeren in de muzikale wereld van diverse componisten. In een gezellig huiselijke sfeer in de Bovenfoyer kunnen luisteraar en pianist elkaar op zondag 4 november voor het eerst, onder het genot van een hapje en drankje, muzikaal ontmoeten.

De eerste pianist die zijn opwachting maakt is de Braziliaan Luís Rabello. Geboren in een familie met vermaarde musici kreeg hij muziek met de paplepel ingegoten. Op zestienjarige leeftijd werd hij, nadat hij een concert had gegeven, door een enthousiaste Russische diplomaat gevraagd of hij interesse had om in Moskou te studeren aan het Tsjaikovski Conservatorium. Na een toelatingsexamen werd hij met open armen ontvangen en kon hij twee jaar studeren en zich de Russische school eigen maken. Terug in Brazilië studeerde hij af aan het conservatorium in Rio met het hoogst haalbare resultaat: een 10 Cum Laude. 

Tijdens één van zijn concerten in Italië ontmoette hij Aquiles Delle Vigne, pianist en hoofddocent aan Codarts te Rotterdam. Delle Vigne nodigde Luís uit om bij hem te komen studeren. Na het behalen van zijn Master (wederom met een 10 Cum Laude!) werd Luís gevraagd om les te geven aan de pianisten van de Latin afdeling. 

Luís is een allround klassiek pianist, hij speelt op fenomenale wijze muziek van diverse Europese componisten. Op 4 november neemt hij de luisteraar echter mee in de muzikale wereld van de grote Braziliaanse componisten Radamés Gnattali, Ernesto Nazareth en Heitor Villa-Lobos. Ter afsluiting speelt Luís een eigen werk: Paganini variaties op Braziliaanse wijze en dat belooft vuurwerk! 

Radamés Gnattali, een vriend van de familie Rabello, was en is zeer geliefd in Brazilië. Hij was de 'Rogier van Otterloo' van Brazilië, zijn muziek was vaak te horen op radio en televisie. Veel muziek is  nooit is uitgegeven, uitgevoerd of opgenomen. Via een omweg kreeg Luís vele partituren in handen. Het is nu zijn missie om alle werken voor piano op te nemen en zo wereldkundig te maken. Een CD met pianomuziek is al te koop. Binnenkort volgt een CD met muziek voor piano en viool. Volgend jaar volgen nog twee CD’s met piano. 

Het concert van 4 november belooft een bijzondere middag te worden. De muziek is onmiskenbaar Braziliaans, maar klinkt dan weer romantisch, impressionistisch of heel jazzy. Of alles tegelijk! 

Pianoconcerten op zondagmiddag
- Luis Rabello, zondag 4 november 15:00 uur
- Albert Brussee, zondag 13 januari 15:00 uur
- Ellyne Wieringa, zondag 17 maart 15:00 uur

Toegangsprijs enkel concert € 20,00 incl. hapje en drankje, Toegangsprijs 3 concerten € 45,00 incl. hapje en drankje.Gerelateerd