Stap in de wondere wereld van de archeologie

11-10-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Kijken, voelen, doen en beleven. Daar draait het in Vlaardingen om tijdens de Nationale Archeologiedagen op 14 en 15 oktober. Het Archeologisch & Bouwhistorisch Depot, de archeologische werkgroep Helinium, het Educatief Archeologisch Erf, Museum Vlaardingen, Streekmuseum Jan Anderson en ServiceTeam Vlaardingen bieden op vijf locaties een gevarieerd programma voor jong en oud.

Op het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder maken kinderen zowel zaterdag als zondag spelenderwijs kennis met fascinerende Vlaardingse prehistorie: de Vlaardingencultuur. Op het programma staan pijl- en boogschieten, duimpotjes maken, speerwerpen en natuurlijk het bezoeken van de replica van het huis uit de steentijd. Toegang en deelname aan de activiteiten zijn gratis. Op zaterdag 14 oktober en zondag 15 oktober is het Educatief Archeologisch Erf aan het Klokbekerpad 1 geopend van 11.00 tot 16.00 uur.


Schatten zoeken in Museum Vlaardingen

Museum Vlaardingen weet tijdens de Nationale Archeologiedagen het hart van ieder kind – en volwassene – te veroveren. Het weekend staat hier in het teken van jagen naar schatten. Dat begint met de familietentoonstelling ‘Schatgraven’. Fossielen, botten van een wolharige mammoet en van dino’s, doe-opdrachten en een zandbak waar kinderen zelf naar schatten kunnen zoeken, garanderen een geslaagd bezoek. Bovendien zijn in het museum ook verschillende schatten uit eigen bodem te ontdekken. Er zijn een heleboel archeologische topvondsten uit Vlaardingen te zien.
Op 14 oktober zijn ook een middeleeuwse gravin en een ridder met maliënkolder, helmen, zwaarden en schilden aanwezig. In de herfstvakantie (17 t/m 21 oktober) kunnen kinderen deelnemen aan de workshops geldbuidel maken, bordjes beschilderen en kijkdoos knutselen.
Museum Vlaardingen doet mee op zaterdag 14 oktober, van 10.00 tot 17.00 uur. Zondag is het museum aan de Westhavenkade 54 geopend tussen 12.00 en 17.00 uur. Entree via regulier tarief. Deelname aan workshops kost € 6,50.


Onderzoeken en griezelen aan de Waalstraat

Op zaterdag 14 oktober verandert de Waalstraat 100 in een onderzoekslab en griezelhuis. De bibliotheek, Helinium en het Archeologisch & Bouwhistorisch Depot combineren deze dag de Nationale Archeologiedagen en het Kinderboekenweekfeest. Vorig jaar was deze combi een groot succes en dat belooft het dit jaar opnieuw te worden. Er zijn volop gratis activiteiten te doen zoals graven naar vondsten, schminken, dierlijke botten onderzoeken, knutselen, uitzoeken van de kleinste vondsten, verkleden, enge ruimtes verkennen, voorlezen en zingen. De creativiteit en nieuwsgierigheid van kinderen prikkelen en volwassenen fascineren, daar draait het om. Aan de Waalstraat is het griezelen geslagen op zaterdag 14 oktober, van 10.30 tot 15.00 uur.


Vondsten ontdekken bij het Streekmuseum

Speciaal voor de Nationale Archeologiedagen duikt Streekmuseum Jan Anderson in de uitgebreide collectie en zet de archeologische vondsten in de schijnwerpers. Het is een zeldzaam vertoonde en mooie verzameling, van mantelspelden (fibulae) tot vaatwerk. Verder spreken natuurlijk de stille getuigen uit de Tweede Wereldoorlog en het straatje met oude ambachten en winkeltjes tot de verbeelding. Een bezoek aan het museum aan de Kethelweg 50 is gratis op zaterdag 14 oktober, van 14.00 tot16.00 uur.


Archeologische wandeling

Zondag 15 oktober organiseert ServiceTeam Vlaardingen een archeologische wandeling door de stad. Iedereen is van harte welkom. De wandeling start om 12.30 uur bij het stadhuis, op de hoek van de Schoolstraat. Deelname kost € 2,50.

Alle informatie over de Nationale Archeologiedagen in Vlaardingen is te vinden op www.geschiedenisvanvlaardingen.nl