Categorieën

Service

Stadskraan gaat 'kamperen'

Stadskraan gaat 'kamperen'
Uit

Stadskraan gaat 'kamperen'

  • Redactie
  • 13-05-2020
  • Uit
Stadskraan gaat 'kamperen'
VLAARDINGEN - Op het terrein aan de Vetteoordskade, achter Museum Vlaardingen, is een enorme tent gebouwd. Hier wordt de stadskraan gebouwd, die in de herfst van dit jaar op de Westhavenkade wordt geplaatst. Door de coronacrisis is het nog niet mogelijk om publiek toegang te verlenen, maar zodra dat kan en mag, kunnen geïnteresseerden zien hoe de molenmakers uit Stellendam dit kunstwerk creëren.

In de tent komt ook een expositie over de geschiedenis van de kraan. Verder kunnen scholieren een lesprogramma volgen over de stadskraan en trekvaarten. De theorielessen worden gegeven in de nabij gelegen VL92 Balder, de zeillogger in de Oude Haven. De technieklessen vinden in de tent plaats. Daarbij wordt o.a. een model knutselkraan in elkaar gezet. Nu al kun je op de website van de stichting de ontwikkelingen volgen: www.stadskraanvlaardingen.nl

Momenteel worden voorbereidende werkzaamheden verricht in de werkplaats van de molenmakers. In de loop van de maand mei worden de werkzaamheden verplaatst naar de tent. De aannemer heeft al een aantal onderdelen op maat en in de juiste vorm gemaakt. Ook de stalen onderdelen zijn klaar. Voor een groot deel zijn deze afkomstig van de vorige kraan. Na ontroesten en conserveren zijn ze klaar voor een nieuwe toekomst. 

Ondanks dat ook de bouw van de stadskraan beïnvloed wordt door de coronamaatregelen, streeft het stichtingsbestuur er naar om de kraan in het najaar in gebruik te nemen. Dat zal dan gepaard gaan met de nodige spectaculaire activiteiten.

Museum Vlaardingen

Westhavenkade 54, Vlaardingen

Meer over Museum Vlaardingen →