Categorieën

Service

Stadsgehoorzaal op de goede weg

Stadsgehoorzaal op de goede weg
Uit

Stadsgehoorzaal op de goede weg

  • Advertorial
  • 21-02-2017
  • Uit
Stadsgehoorzaal op de goede weg
VLAARDINGEN - Ieder half jaar haalt de Stadsgehoorzaal weer een net vol resultaten op en praat de stad graag bij over de ontwikkelingen in en om het Vlaardingse stadspodium. Ook aan Vlaardingers is afgelopen periode via een enquête gevraagd wat zij van hun theater vinden. De Stadsgehoorzaal zit nu halverwege de overgangsfase die duurt tot juli 2018 en de bezoekersaantallen zijn goed, de reacties overwegend positief en er staan veel mooie plannen op stapel. Met minder budget en door meer samenwerking kon de Stadsgehoorzaal in aangepaste vorm bouwen aan het behoud van een levendig stadspodium. Hoewel er nog zeeën van kansen liggen en logischerwijs verbeterpunten zijn, concluderen de gebruikers tussentijds dat de Stadsgehoorzaal op de goede weg zit en staan zij te popelen om stap voor stap alle kansen te grijpen.

De belangrijkste conclusie zo halverwege de pilotperiode is dat de vraag naar de Stadsgehoorzaal als stadspodium groot is. Zowel de professionele voorstellingen met diverse grote namen in de grote zaal en vernieuwend aanbod in de kleine zaal, de voorstellingen van lokale verenigingen, gastprogrammering, educatieve voorstellingen, maatschappelijke én zakelijke evenementen worden goed bezocht en gewaardeerd. Iedere Vlaardinger kan voordeel halen uit het prachtige stadspodium aan de Schiedamseweg.

Enquête


De voornaamste reacties van Vlaardingers op een enquête afgelopen najaar, zowel online als op straat uitgezet, zijn: 'Ga zo door!', 'Gastvrij team', 'Hele fijne medewerkers, beleefd en behulpzaam', 'Knappe prestatie na de veranderingen afgelopen jaren', 'Compliment voor alle vrijwilligers! Top!' 

Uiteraard zijn er ook nog veel aandachtspunten waar hard aan gewerkt wordt. Na afloop van de pilotperiode wil de Stadsgehoorzaal de snelheid verhoogd hebben waarop mensen geholpen kunnen worden aan een drankje en een ticket aan de kassa. Dit is ook een punt dat meerdere mensen aanstippen in hun kritiek. Qua genres willen Vlaardingers vooral cabaret, muziek en (jeugd)musical en dan zowel bekende namen als prikkelend, vernieuwend talent. De programmering mag wat uitgebreider, zeggen meerdere bezoekers. De entreeprijs wordt als goed ervaren, zelfs wat laag. Dat het drankje sinds afgelopen seizoen weer bij de prijs is inbegrepen, wordt unaniem gewaardeerd.

De Stadsgehoorzaal heeft op straat ook mensen bevraagd die niet naar de Stadsgehoorzaal komen. De reden is vooral tijdgebrek, omdat mensen het te duur vinden of dat de activiteiten niet aanspreken. Volgens de mensen die de enquête hebben ingevuld, mag er meer aan publiciteit gedaan worden. Het liefst via een nieuwsbrief, een jaarbrochure, de website en social media. Wat door het publiek gewaardeerd wordt zijn de foyerprogramma’s voor aanvang en na afloop van iedere voorstelling, met onder meer dans, DJ’s en live muziek, vaak door lokaal talent. Dit alles georganiseerd door een gedreven, vrijwillige Programmaraad.

Uitdaging


De grootste uitdaging is om de Stadsgehoorzaal toekomstbestendig te maken. In het kort denkt het team dat hiervoor uitbreiding van de personele bezetting noodzakelijk is om de kwaliteit te verhogen en vast te houden. Daarnaast moet voor een succesvolle toekomst de organisatie zich kunnen onderscheiden in kwaliteit, programma, samenwerking en ondernemerschap. Iedere euro subsidie wil het theater tenminste verdubbelen door eigen ondernemerschap in de vorm van sponsoring, fondsen, horeca, kaartverkoop en/of verhuur. Het theater richt zich in eerste instantie op Vlaardingen. Want een stad die trots is op het eigen culturele aanbod en op haar stad, trekt vanzelf bezoekers uit de regio.

De Stadsgehoorzaal is er zelf trots op dat ze ondanks minimaal budget bijna dagelijks open is geweest voor mooie professionele voorstellingen, de terugkerende talkshow, het eigen Stadsterras, prikkelende culturele schoolprojecten, vele maatschappelijke initiatieven, alle verenigingen die een repetitieplek zochten en bedrijven die een geschikte plek vonden voor hun congres of bijeenkomst. Waar het team ook trots op is, is het bezoekersaantal. Dit kan als bewijs gezien worden dat er behoefte is aan het geboden programma.

De bezoekers en de organisatie trekken na anderhalf jaar dezelfde conclusies. Er liggen nog kansen voor verbetering, maar de Stadsgehoorzaal zit op de goede weg. Samen met de stad en alle gebruikers van het theater wordt er continu doorgebouwd aan een levendig stadspodium!

Stadsgehoorzaal Vlaardingen

Schiedamseweg 51, Vlaardingen

Meer over Stadsgehoorzaal Vlaardingen →