Stadsarchief zet ‘De Sunlight’ in het zonnetje

22-07-2016 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het Stadsarchief Vlaardingen opent 26 juli een expositie over (De) Lever’s Zeep Maatschappij, in de volksmond ‘De Sunlight’ genoemd. Dit bedrijf had ruim een eeuw een hechte band met Vlaardingen en haar inwoners. Veel nostalgisch reclamemateriaal is te bewonderen in de hal van het Stadsarchief aan het Plein Emaus 5. In de Atlasruimte zijn foto’s te zien van het fabrieksgebouw aan de Deltaweg en van het fabricageproces.

In 1904 laat het Engelse bedrijf Lever Brothers het oog vallen op een terrein, gelegen onder de gemeenten Vlaardingen en (toen nog) Vlaardinger-Ambacht. Het plan is daar een fabriek op te richten naar voorbeeld van Port Sunlight nabij Liverpool. Door diverse omstandigheden duurt het echter nog bijna tien jaar voordat de eerste paal de grond in gaat. Vervolgens breekt de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor het bedrijf de productie noodgedwongen moet uitstellen tot 1919. Dan komt men op de markt met de beroemde Sunlightzeep en andere schoonmaakmiddelen, zoals Lux, Vim, Twink, Rinso en Radion.

 

Marketing- en reclamepioniers


Lever’s Zeep Maatschappij loopt vanaf het begin voorop op het gebied van marketing en reclame. Het bedrijf stuurt eigen etaleurs eropuit om winkeletalages in te richten en laat gevels opsieren met geëmailleerde reclameborden, waarop de logo’s van de welbekende merken prijken. Het bedrijf komt ook naar de mensen toe: met een trailer vol reclamemateriaal en proefverpakkingen toert men door het hele land, terwijl er ter plekke wasdemonstraties worden gegeven. Klanten zijn ook welkom in de fabriek in Vlaardingen. Een excursie hiernaartoe is lange tijd een gewild uitje. Menig groepsbezoek is in die tijd op de gevoelige plaat vastgelegd, waarbij rekwisieten als grote pakken Radion en een enorme bus Vim niet ontbreken. Ook haakt Lever gretig in op de spaarmanie. Zeepverpakkingen worden voorzien van bonnen, die men vervolgens kan inwisselen voor luxe gebruiksartikelen, zoals een waterkoker of een fotocamera.

 

Gratis toegang

Het Stadsarchief is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur. De toegang is gratis.