Categorieën

Service

Stadsarchief dankzij HVV unieke foto’s rijker

Stadsarchief dankzij HVV unieke foto’s rijker
Uit

Stadsarchief dankzij HVV unieke foto’s rijker

  • Redactie
  • 21-01-2017
  • Uit
Stadsarchief dankzij HVV unieke foto’s rijker

SLUB Dresden/Deutsche Fotothek/Rudolf Reinhard. Collectie Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - De omvangrijke collectie beeldmateriaal van het Stadsarchief Vlaardingen is onlangs met een drietal schitterende panoramafoto’s uit het jaar 1938 uitgebreid. De Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) kwam ze in 2016 op het spoor en kocht ze in samenwerking met het Stadsarchief afgelopen december aan. De jubilerende HVV presenteerde de foto’s op vandaag tijdens de viering van het 50-jarig jubileum in het Geuzencollege.

De unieke afbeeldingen zijn ontdekt door Kees Maarleveld, bestuurslid van de HVV. Hij stuitte tijdens een digitale zoektocht naar historische foto’s op drie wel heel bijzondere afbeeldingen, alle genomen vanuit het torentje van het voormalige Handelsgebouw aan de Parallelweg. Ze geven een fraai beeld van het zogenaamde buitendijkse gebied van de stad Vlaardingen en de omgeving van de Koningin Wilhelminahaven, tegenwoordig de Rivierzone genaamd. De camera draait als het ware van het zuidwesten naar het zuidoosten, waardoor we een totaaloverzicht van het gebied krijgen.

 

Badgasten in badhokjes te zien

Op de eerste foto is de omgeving van de Galgkade te zien met op de voorgrond het treinstation van Vlaardingen en op de spoorlijn enkele goederenwagons. Erachter bevindt zich de houthandel van de gebroeders Van Büüren Van Heijst en het zwembad in de Spoorhaven. De foto is van zo’n hoge kwaliteit dat je de badgasten uit de badhokjes kunt zien komen. Het achterliggende gebied aan de Nieuwe Maas is voor een groot deel nog onbebouwd. Aan de overkant van de rivier is de opkomende industrie al te zien.

Foto twee laat de spoorwegovergang zien en de Buitenhaven met aan weerszijden de Oosthavenkade, het Grote Visserijplein en de Westhavenkade met de Pelmolen. Op de achtergrond de Nieuwe Maas met aan de overzijde het nog onbebouwde, landelijke gebied van het ‘Overmaas’.

Een derde foto gunt ons een blik op de Oosthavenkade, het Grote Visserijplein en de Koningin Wilhelminahaven ZZ. Het pakhuis van Jan Don & Co aan de Oosthavenkade, waar je volgens het opschrift terecht kon voor ‘haring, zoutevisch en stokvisch’, springt eruit. Schuin daarachter, aan de Koningin Wilhelminahaven ZZ, staat Leewis Meubelfabriek N.V. met rechts ervan het vermaarde café annex winkel van Van Toor.

Twee foto’s zijn op een professionele manier digitaal aan elkaar gezet, wat een prachtige  XXL-panoramafoto oplevert.

 

Foto’s gemaakt in 1938 door Duitse fotograaf


De foto’s bevonden zich in de Deutsche Fotothek van de Sächsische Landesbibliothek - Staats- und Universitätsbibliothek Dresden (SLUB). De Duitse fotograaf en geograaf Rudolf Reinhard maakte de opnamen op 29 juli 1938. Dat was op de laatste dag van het Internationale Geografencongres (17-29 juli, Amsterdam) waaraan hij deelnam. Er is al gesuggereerd dat dit wellicht spionagefoto’s zijn met het oog op de Tweede Wereldoorlog, die twee jaar later zou uitbreken. Dat is echter erg onwaarschijnlijk, omdat de eerste plannen voor de inval in Nederland pas dateren van eind 1939.

Wie de foto’s live wil zien, kan vanaf donderdag 26 januari terecht in het Stadsarchief Vlaardingen aan Plein Emaus 5. Daar zijn ze op groot formaat te bewonderen. De openingstijden van het Stadsarchief zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.