Categorieën

Service

Shirley - Visions of Reality in het Zeepaard

Shirley - Visions of Reality in het Zeepaard
Uit

Shirley - Visions of Reality in het Zeepaard

  • Redactie
  • 27-10-2014
  • Uit

VLAARDINGEN - Shirley - Visions of Reality is een prachtig gestileerde ode aan schilder Edward Hopper (1882 -1967), waarin dertien van zijn iconische doeken tot leven worden gewekt. 

Hopper werd beroemd met schilderijen als Office at Night, Western Motel en A Woman in the Sun. Regisseur Gustav Deutsch verbindt deze schilderijen door de vrouwen die erin voorkomen te combineren tot één personage: de politiek betrokken Shirley. Zij loodst ons door dertig jaar Amerikaanse geschiedenis, van de Grote Depressie in 1931 tot en met het Kennedy-tijdperk in 1963. De scherpe lijnen, minimalistische compositie en uitgesproken kleuren en lichtval van Hoppers schilderijen zijn exact nagebootst in deze film. Hopper liet zich inspireren door de film noir en beïnvloedde op zijn beurt weer regisseurs als Alfred Hitchcock, Wim Wenders, Martin Scorsese en Jim Jarmusch. 

Op zondag 2 november geeft filmkenner Jan van den Brink voorafgaand aan de film zijn lezing Every Frame A Hopper over filmmakers die zich door Hopper hebben laten inspireren. 

De film wordt vertoond in de JT bioscoop op het Veerplein op dDonderdag 30 oktober om 20.30 uur en zondag 2 november om 16.15 uur. Reserveren via www.hetzeepaard.nl. De kassa is geopend vanaf een uur voor aanvang van de voorstelling.