Rederijpakhuis weer als nieuw

28-11-2017 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Het voormalig pakhuis van de rederij Alewijn Verboon aan de Koningin Wilhelminahaven Z.O.Z heeft het afgelopen jaar een grootscheepse restauratie ondergaan. Bij het afronden van de restauratie verscheen een mooi boekwerk dat de geschiedenis van het pand en de restauratie laat zien. Een scala aan bijzondere foto’s van de restauratiewerkzaamheden zijn erin opgenomen. Het boek is geschreven door voormalig voorzitter van de Historische Vereniging Vlaardingen (HVV) Wout den Breems, die het gehele restauratieproces heeft gevolgd. 

De HVV zet zich al vijftig jaar in voor het behoud, de verbetering en herbestemming van het historisch erfgoed van Vlaardingen. Het visserijverleden speelt binnen het erfgoed een grote rol. De rederswoningen, maar vooral ook de rederijpakhuizen zijn kenmerkend voor de geschiedenis van de stad Vlaardingen.

Na het positieve resultaat voor het behoud van het visserijpakhuis aan de Vettenoordskade, dat nu onderdeel is van het Museum Vlaardingen, is de HVV aandacht gaan vragen voor het voormalige rederijpakhuis van reder Alewijn Verboon, dat staat op het terrein van Vopak Terminal Vlaardingen en bij hen in gebruik is. Het was nodig aan een restauratie toe. In 2016 is besloten om dit rijksmonument te gaan restaureren. Het resultaat mag er zijn en het gebouw staat nu weer te pronken als landmark bij de ingang van de ‘KW haven’. 

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel Pontier en de prijs is € 12,50. Leden van de HVV krijgen het boek gratis thuisbezorgd.

Gerelateerd