Pas ontdekte bevrijdingsfilm voor het eerst te zien in Museum Vlaardingen

06-06-2020 Uit Redactie

1. Burgemeester Siezen, net teruggekeerd uit het Hofsingel Ziekenhuis, spreekt de Vlaardingers toe vanaf het bordes van het stadhuis. Fragment uit film Jan Jurling, Collectie Museon Den Haag.

Bijzondere beelden van de bevrijding in Vlaardingen

VLAARDINGEN - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd na vijf jaar Duitse bezetting. Sindsdien kunnen en mogen wij in vrijheid leven. Museum Vlaardingen, sinds deze week weer open, viert de bevrijding met twee feestelijke tentoonstellingen: Als de lichtjes weer eens branden gaan. Muziek van de bevrijding en Vlaardingen bevrijd! Beelden en objecten uit de tijd van de bevrijding.  

Op de tentoonstelling Vlaardingen bevrijd! zijn voor het eerst nieuwe bewegende beelden van de bevrijding van Vlaardingen te zien. In het kader van de actie ‘Niet Weggooien’ ontving het Museon in 2017 enkele bijzondere films over het dagelijks leven tijdens de oorlog en de bevrijding in Den Haag en Rotterdam. Een jaar later stuurde het Museon een van de films naar het Stadsarchief Vlaardingen: zouden er misschien ook Vlaardingse beelden tussen kunnen zitten van de bevrijding? En dat klopte! 

De beelden zijn gemaakt door Jan Jurling (1912-1986). Aan het begin van de oorlog woont hij in Den Haag, maar door de aanleg van de Atlantikwall moet hij zijn huis verlaten. Via zijn vader kan hij een woning krijgen op de Vondelingenplaat. Daar pakt hij op dinsdag 8 mei 1945 de pont naar Vlaardingen en ziet zo hoe de inwoners van deze stad massaal feest vieren. Jurling registreert met zijn camera onder meer de aankomst van burgemeester M.C. Siezen bij het stadhuis, wapperende vlaggen op de Hoogstraat en Schiedamseweg en de grote bevrijdingsoptocht door de stad. Maar hij legt ook de schaduwzijde van de Bevrijding vast, zoals de arrestatie van Vlaardingers die in de oorlog hebben samengewerkt met de Duitsers.

Dankzij bemiddeling van het Stadsarchief Vlaardingen kan Museum Vlaardingen deze bevrijdingsfilm enkel en alleen op deze tentoonstelling laten zien.

De tentoonstelling Vlaardingen bevrijd! is tot en met 25 oktober 2020 te zien in Museum Vlaardingen. Naast deze film van Jurling zijn er bijzondere foto’s en objecten van de bevrijding in Vlaardingen te zien uit de collecties van het Stadsarchief Vlaardingen en Streekmuseum Jan Anderson. Ook is voor het eerst een interview van Hjalmar Teunissen uit mei 2019 te zien met de nog enige in leven zijnde bevrijder van Vlaardingen: Peter Scotese.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date