Opzeilen en inspannen bij molen Aeolus

29-08-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN – Is het je wel eens opgevallen? De zeilen van de wieken van molen Aeolus veranderen af en toe van afmeting. Weet jij waarom dat is? Kom zaterdag 31 augustus een kijkje nemen.  

Zaterdag 31 augustus is molen Aeolus weer terug van vakantie en weer open voor publiek. De vrijwilligers vertellen je uitgebreid over het reilen en zeilen in de molen. Bij goede wind draaien de wieken en vanaf de stelling heb je prachtig uitzicht over Vlaardingen. 

Zaterdag kun je helpen de molen ‘aan te zetten’, ofwel de zeilen op de wieken te beleggen. Het zeil van een windmolen wordt op het hekwerk van de wiek gelegd en daaraan met touwen vastgemaakt, waardoor er meer wind gevangen kan worden. Het openrollen van de zeilen heet opzeilen of inspannen. Als het zeil niet nodig is, omdat er minder wind staat, is het met de ‘zwichtlijnen’ naar binnen opgerold, dit wordt afzeilen of uitspannen genoemd.  

Wil je weten hoe het opzeilen of inspannen van de zeilen gebeurt breng dan zaterdag 31 augustus een kijkje in molen Aeolus. De molenaar vertelt je er alles over enne, misschien mag je de molenaar wel een handje helpen?  

De molen is te bezoeken van 10.00 tot 15.00uur.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date