Opstand in het Streekmuseum

30-09-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN – De Maand van de Geschiedenis is het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Honderden culturele, toeristische, literaire en mediaorganisaties brengen de geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders. Het thema van de Maand van de Geschiedenis 2018 is Opstand. Ook in het Streekmuseum Jan Anderson hebben ze dat thema weer uitgewerkt in een uitgebreide expositie met maar liefst vier voorbeelden van een opstand in Vlaardingen.

De belangrijkste is het feit dat een aantal Vlaardingers in mei 1940 in opstand kwam tegen de Duitse bezetters. In de oorlogszaal is een tweetal vitrines gevuld met materiaal dat door verzetsgroep de Geuzen gebruikt is. Het belangrijkste object is het pistool wat Van der Willik gebruikte  bij eventuele overvallen.

Een ander deel van het thema komt voort uit de Eerste Wereldoorlog: toen moest de politie aanwezig zijn om bij het lossen van de aardappelen de menigte in bedwang te houden. De nog aanwezige voorraad ging voor een groot gedeelte tegen hoge prijzen naar het naburige Duitsland.

De volgende opstand is de 80-jarige oorlog waarbij tijdens het beleg van Leiden in 1574 de dijk bij de Vijfsluizen werd doorgestoken waardoor het water tot aan Leiden het landschap overvloeide. Daarna trokken de Spanjaarden weg en daardoor kon de bevolking van Leiden weer met voedsel worden bevoorraad.

De laatste opstand was die van Dirk III tegen de Duitse keizer met als gevolg dat hierdoor het graafschap Holland ontstond. Van alle vier opstanden is materiaal in de vorm van prenten, foto’s en voorwerpen te zien.

Streekmuseum Jan Anderson bevindt zich aan de Kethelweg 50 en is iedere zaterdag en eerste zondag van de maand geopend van 14.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date