Op reis tijdens Open Monumentendag

09-09-2014 Uit Redactie

Het treinstation op een ansichtkaart uit circa 1920. Nog heel herkenbaar voor de huidige gebruikers. Collectie: Stadsarchief Vlaardingen

VLAARDINGEN - Zaterdag 13 september is het weer Open Monumentendag. Het landelijke thema ‘Op reis’ is in de regio aanleiding om over de stadsgrenzen heen te kijken. De streek kent een uitgebreid netwerk van vaarverbindingen, kaden en wegen. Bezoekers kunnen tijdens Open Monumentendag tussen 10.00 en 17.00 uur op onalledaagse wijze tussen Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Midden-Delfland reizen en tussendoor in de vier gemeenten monumenten bezoeken. 

De organiserende comités van Open Monumentendag in Vlaardingen, Schiedam, Maassluis en Midden-Delfland hebben de handen ineengeslagen en historische verbindingen in de regio in ere hersteld. Zo kunnen bezoekers oude trekschuitroutes bevaren over de vlieten en de Vlaardingse Vaart, zoals die sinds de zeventiende eeuw hebben gefunctioneerd. Ook varen er dieselschepen en een stoomschip over de Nieuwe Maas tussen Vlaardingen, Schiedam en Maassluis. Verder zijn delen van de route per historische tram, autobus, treintje of oldtimer af te leggen. In elke gemeente zijn er knooppunten, waar de reis begonnen, beëindigd of met een ander voertuig voortgezet kan worden. 

Alle vervoermiddelen zijn gratis, met uitzondering van een authentieke trekschuit die in Maassluis vaart. Kinderen kunnen in de regio stempels laten zetten in een kinderpaspoort. Wie alle stempels heeft, maakt kans op een prijs. 

In Vlaardingen
Tussen al het reizen door kunnen bezoekers in de vier gemeenten ook monumenten bezoeken. In Vlaardingen is bijvoorbeeld in het stadhuis een tentoonstelling over vervoer te zien. Ook staan hier karts en werkende modellen van een autoracebaan en spoortrein. Na een restauratie en renovatie zijn het stadhuis en de Grote Kerk weer toegankelijk voor publiek. Dit geldt ook voor de Touwbaan, waarvan zowel de omgeving als de constructie onlangs is opgeknapt. Onder het afdak van de Touwbaan is tijdens Open Monumentendag een boeken- en curiosamarkt bezoeken. 

Langs de Westhavenkade zijn monumentale gebouwen open. In het voormalig postkantoor, nu KADE40, kunnen bezoekers zien hoe dit monumentale gebouw een nieuwe bestemming heeft gekregen als centrum voor kunst en cultuur. In de haven liggen vanzelfsprekend veel historische schepen, die de moeite waard zijn om vanaf de kade te bekijken. 

Dit jaar zijn er ook activiteiten in het gebied van het Grote Visserijplein. Zo leggen aan de Maasboulevard schepen aan om mee naar Maassluis en Schiedam te varen. Bezoekers kunnen hier ook een kijkje nemen in de Kroepoekfabriek aan de Koningin Wilheminahaven ZZ. In dit pand was, zoals de naam al zegt, vroeger een kroepoekfabriek gehuisvest. Het pand was daarvoor eigendom van de koopliedenfamilie Van Toor, die er geoliede goederen opsloeg. Wie langskomt, kan zien hoe een authentiek pakhuis een mooie herbestemming heeft gekregen en nu als poppodium in gebruik is. 

Diverse boerderijen aan de Zuidbuurt zijn eveneens open op 13 september, zoals De Wijnboerderij en Buitenplaats Vlaardingen. Er is van alles te doen bij de Engelenhoeve, zoals een expositie bekijken over de historie van de boerderijen van de Zuidbuurt. Voor de kinderen is hier een circusspeelplaats. Bij Hoeve Avondrust is de onder meer de karnmolen opengesteld en kunnen kinderen boterschudden. 

Meer informatie?
Meer informatie over het programma en over de verschillende opstappunten en vervoermiddelen op Open Monumentendag vindt u hier! Op de dag zelf zijn routekaartjes en programma’s in Vlaardingen te verkrijgen bij de Polderpoort, op de Markt bij het stadhuis en bij de Kroepoekfabriek. 

Vlaardings jubileum
Dit jaar is het de 25ste keer dat in Vlaardingen Open Monumentendag wordt georganiseerd. De Vlaardinger Arie Ouwendijk nam 25 jaar geleden het voortouw en hij is nog steeds betrokken bij de organisatie van de dag.  Open Monumentendag wordt georganiseerd door verschillende vrijwilligersorganisaties, zoals de Stichting Erfgoed Vlaardingen, het ServiceTeam Vlaardingen, de Historische Vereniging Vlaardingen en de gemeente Vlaardingen. Op de dag zelf en op de dag ervoor tijdens de Klassendag zijn leden van het ServiceTeam Vlaardingen en andere vrijwilligers actief.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date