Online tentoonstelling 80 jaar Geuzen

11-03-2021 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen staan met een digitale tentoonstelling stil bij 80 jaar Geuzenverzet. Aan de hand van een chronologische tijdlijn wordt het verhaal van de Geuzen, de eerste Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, verteld. De historische gebeurtenissen zijn voorzien van vaak nog niet eerder vertoond beeldmateriaal. Ook het Nationaal Monument Oranjehotel besteedt deze week online aandacht de Geuzenmaand.

Jaarlijks wordt er in de maand maart in Vlaardingen stilgestaan bij de Geuzen,  de eerste verzetsgroep van Nederland in de Tweede Wereldoorlog, waar veel inwoners uit Vlaardingen, Schiedam en Maassluis zich bij aansloten. Tachtig jaar geleden, op 13 maart 1941, worden vijftien Geuzen en drie Februaristakers op de Waalsdorpervlakte geëxecuteerd.

In verband met de pandemie ziet de Geuzenmaand er dit jaar anders uit en vinden er geen fysieke activiteiten plaats. Museum Vlaardingen en Stadsarchief Vlaardingen staan met een digitale tentoonstelling stil bij 80 jaar Geuzenverzet. Aan de hand van een chronologische tijdlijn wordt het verhaal van de Geuzen, de eerste Nederlandse verzetsgroep in de Tweede Wereldoorlog, verteld. De historische gebeurtenissen zijn voorzien van vaak nog niet eerder vertoond beeldmateriaal als foto’s en brieven, onder meer afkomstig uit het Stadsarchief, Streekmuseum Jan Anderson en van nabestaanden van de Geuzen. De digitale tentoonstelling is te bekijken op '80 jaar Geuzen'.

Ook het Nationaal Monument Oranjehotel besteedt online aandacht aan de Geuzenmaand. Deze week worden op de website van het Oranjehotel vijf portretten van Geuzen uitgelicht. Meer dan 100 Geuzen zaten na hun arrestatie opgesloten voor verhoor en berechting in het Oranjehotel, de Duitse gevangenis in Scheveningen. De vijf portretten, geïllustreerd met foto’s uit de collecties van het Stadsarchief Vlaardingen en particulieren, zijn HIER te zien.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date