Nieuwe ‘kijker’ houdt de blik gericht op het verleden

10-02-2020 Uit Redactie

Fotografie: Sjaak van 't Wout

VLAARDINGEN - Een kijkje nemen in het Flardinga van rond 1018? Dat kan vanaf nu met de speciale kijker aan de Westhavenkade. Wethouder Bart de Leede en gedeputeerde Willy de Zoete onthulden deze kijker op vrijdag 7 februari tijdens een bijeenkomst over de Slag bij Vlaardingen en het ontstaan van Holland. Gedeputeerde De Zoete kondigde tijdens deze bijeenkomst aan dat de provincie een Holland-tafel gaat instellen, waarvoor wethouder Bart de Leede als voorzitter is gevraagd.

Het aangezicht van Vlaardingen rond 1018 is vervaardigd door Ulco Glimmerveen die eerder een vogelvluchttekening maakte van Vlaardingen rond 1018. De kijker heeft een plek gekregen langs de Westhavenkade, tegenover Museum Vlaardingen. De provincie Zuid-Holland ondersteunde het project met een subsidie. Evert van Ginkel, de bedenker van de kijker, gaf een korte toelichting.


Tijdreis met VR-bril

Ook in Museum Vlaardingen is het sinds kort mogelijk om 1000 jaar terug in de tijd te reizen. Softwarebedrijf Platipus ontwikkelde een speciale VR-toepassing waarmee bezoekers bijna letterlijk het Vlaardingen van 1018 (Flardinga) binnenstappen. De virtuele weergave is gemaakt aan de hand van de tekeningen van John Rabou die in een soort middeleeuwse stripvorm het verhaal rondom de Slag bij Vlaardingen vertelt. Met de Virtueel Reality-bril op wordt je helemaal ondergedompeld in Vlaardingen rond 1018.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date