Nationale Romeinenweek, ook bij Museum Vlaardingen

18-04-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op 29 april staat de Romeinse tijd centraal in een gratis lezing die stadsarcheoloog Tim de Ridder in Museum Vlaardingen verzorgt. Deze lezing wordt gehouden in het kader van de Nationale Romeinenweek, van 28 april tot en met 6 mei. Tijdens deze week, die samenvalt met de meivakantie, worden in het hele land vele tientallen activiteiten georganiseerd, van Groningen tot Middelburg en van Amsterdam tot Maastricht.
 
Tweeduizend jaar geleden stond Vlaardingen al op de kaart! Op een oude kopie van een Romeinse wegenkaart staat de naam 'Flenio'. Deze plaats lag ter hoogte van Vlaardingen, strategisch op het kruispunt van een aantal rivieren. Archeologen hebben op tientallen plekken in Vlaardingen vondsten gedaan die getuigen van bewoning in Romeinse tijd. Bij het bedrijventerrein troffen ze zelfs een sluis aan uit de Romeinse tijd. Deze ligt nu in Museum Vlaardingen. Het is niet alleen een van de grootste objecten in het museum, het is ook de oudste geconserveerde sluis van Nederland, en misschien zelfs wel van Europa. Iets om trots op te zijn! Maar wie bouwde die sluis? Waren dat de Romeinen? Stadsarcheoloog Tim de Ridder vertelt er op zondag 29 april meer over. Tijd: 15.00 tot 16.00 uur, toegang: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs, aanmelden is niet verplicht. 

Buiten deze lezing heeft ook de vaste opstelling van Museum Vlaardingen diverse voorwerpen die een relatie hebben met de Romeinse tijd.
 

De Romeinen zaten niet stil!


Het thema van de Nationale Romeinenweek 2018 is ‘Mobiliteit’. De Romeinse aanwezigheid in de Lage Landen bracht vier eeuwen van rust en stabiliteit. Met als gevolg volop beweging langs en over de limes, de grens van het Romeinse Rijk. Via wegen, rivieren en de zee kon een groot aantal reizigers voor het eerst veilig grote afstanden overbruggen. Handelaren, ambtenaren, militairen: allen gingen op pad. Om winst te maken, hun ambt uit te oefenen of hun legerplaats te bereiken. Van Noord-Afrikaanse commandanten tot Friese handelaren, van keizers tot Bataafse hulptroepen: de Lage Landen waren een ontmoetingsplek voor mensen van allerlei soort. Bovendien was er niet alleen fysiek veel in beweging. Sommige provincialen wisten het ver te schoppen en heel wat rijkdom te vergaren.
 

Nationale Romeinenweek


De Nationale Romeinenweek wordt georganiseerd door RomeinenNU. Samen met vele tientallen musea en archeologische en historische organisaties zet deze organisatie de Romeinse tijd in Nederland ieder jaar een week lang centraal. Net als voorgaande jaren staat de week garant voor een grote variëteit aan activiteiten en evenementen in heel Nederland: lezingen, wandel- en fietstochten, tentoonstellingen, boekpresentaties, kinderactiviteiten, culinaire bijeenkomsten en meer. Informatie over de vele evenementen tijdens de Romeinenweek is te vinden op www.romeinenweek.nl.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date