Museum Vlaardingen hangt ze schoon aan de haak

16-06-2019 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Van 22 juni tot en met 10 november 2019 laat Museum Vlaardingen zich van een kunstzinnige kant zien in relatie tot de geschiedenis van de Nederlandse visserij en de stad Vlaardingen. In de tentoonstelling "Schoon aan de haak: Schilderachtig vissersleven" worden 40 kunstwerken over het vissersleven in de 19e eeuw uit vooraanstaande collecties getoond.

Hendrik Willem Mesdag (1831-1915), Jozef Israëls (1824-1911), Bernardus Johannes Blommers (1845-1914) en Willy Sluiter (1873-1949). Beroemde Hollandse kunstschilders die voor enkele maanden in de spotlights komen te hangen in Museum Vlaardingen. De kunstenaars zijn gefascineerd door de visser, zijn familie en zijn werk en hebben het vissersbestaan schilderachtig vastgelegd. Tot vandaag de dag bepalen deze schilderijen grotendeels onze kijk op het vissersleven.  Nooit eerder echter is de Haagse School bekeken of onderzocht op juist het onderwerp ‘visserij’.


Het vissersgenre

In reactie op de industrialisatie en de verstedelijking van het land zoeken kunstenaars aan het eind van de 18de eeuw hun toevlucht tot een wereld waar mens en natuur nog één zijn. Het leven in vissersdorpen, onaangetast door de moderne tijd, trekt in het bijzonder hun aandacht. Op doek wordt het dagelijks leven van de vissersbevolking met haar volkscultuur verheerlijkt. Een nieuw genre in de kunst is geboren: het vissersgenre. 


Tentoonstelling

Een 40-tal kunstwerken, bijzondere objecten, unieke fotoprenten  met gedichten en een 3D stereokijker nemen de bezoeker mee terug naar de negentiende eeuw. Op bijzondere wijze wordt de visserij vanuit een kunsthistorische hoek belicht en verbonden met de cultuur van alledag.  

 

Activiteiten

Strand deze zomer zeker in Museum Vlaardingen als je van kunst kijken én maken houdt. Het museum organiseert de hele zomer activiteiten voor het hele gezin; van speurtochten door de tentoonstelling, tot schilderworkshops en bomschuiten knutselen. Meer informatie is te vinden op www.museumvlaardingen.nl

 

Museum Vlaardingen

In  Museum Vlaardingen staat het duurzame evenwicht tussen mens en water centraal. Het verhaal over Vlaardingen, de regio en de wisselwerking tussen mens en water gaat duizenden jaren terug, maar krijgt ook nog elke dag verder vorm. Het verhaal gaat over vissers en de visserij, met zijn schepen en typische gebruiken. Het gaat over de bedrijvigheid in de Delta, de bron van werkgelegenheid en welzijn. En over het ontstaan van, en de dynamiek in de kleurrijke samenleving aan de rand van het water. Een tentoonstelling over de visserij in de schilderkunst past goed binnen deze profilering.

 

Dordrechts Museum

De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Dordrechts Museum, waar als aanvulling op Schoon aan de haak de symboliek van vis belicht zal worden in de tentoonstelling Beet! vissen naar verborgen betekenissen.

 

Meer in Museum Vlaardingen

Ook dit voorjaar te zien in Museum Vlaardingen: Jongkind. An artist born t/m 28 september 2019. Ter gelegenheid van het 20oste geboortejaar van Jongkind toont Museum Vlaardingen 20 schilderijen en etsen van Jongkind, waarvan een aantal lange tijd niet meer publiekelijk tentoongesteld is. 

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door  Stichting Fonds Museum Vlaardingen, Fonds Schiedam Vlaardingen,  Deltaport Donatiefonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, De Groot Fonds, Stichting Gifted Art en  diverse bedrijven.

 Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date