Masamuda betrokken bij internationaal archeologisch project

23-10-2020 Uit Redactie

VLAARDINGEN - De Universiteit Leiden heeft een belangrijke subsidie gekregen voor een groot archeologisch onderzoeksproject naar de leefgewoonten van de Vlaardingencultuurmens. Dat gebeurt aan de hand van experimenten op het archeologische erf Masamuda in de Broekpolder. Los van het belang van dit project voor de studie naar het leven van de prehistorische mens, was voor het NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) vooral de mogelijkheid om de burgers te betrekken bij het onderzoek van doorslaggevend belang om deze unieke financiële bijdrage toe te kennen. 

Het onderzoek wordt onder leiding van prof.dr. Annelou van Gijn uitgevoerd door de vakgroep Material Culture Studies van de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden (UL). Daarbij kunnen vrijwilligers een grote bijdrage leveren en ook de geïnteresseerde burgers worden uitgenodigd om te helpen bij bijvoorbeeld sporenonderzoek en het vervaardigen van replica’s van gebruiksvoorwerpen.

De UL was eerder betrokken bij de bouw van het Vlaardingencultuurhuis, waarbij bouwmethoden en gereedschappen uit de Steentijd werden onderzocht. Ook de bouw van het Middeleeuwse Rottahuis en de Spijkenisseboerderij, beide gereconstrueerd op Masamuda, werd door de UL begeleid. Niet alleen de huizen en boerderijen uit deze periodes zijn nagebouwd, ook de bijpassende landschappen worden aangelegd. In de toekomst worden nog woningen uit andere tijdvakken gerealiseerd, zoals de Romeinse Tijd, de IJzertijd en de Late Middeleeuwen. 

Het Rottahuis in de Vlaardingse Broekpolder is elke zondag te bezoeken van 12.00 tot 15.00 uur. Het Vlaardingencultuurhuis is elke zondag om 14.30 uur toegankelijk, waarbij een rondleiding wordt gegeven. De toegang is in beide gevallen gratis.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date