‘Boer en Burcht’ toont dagelijks leven in middeleeuws Vlaardingen

16-03-2018 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Op 6 april opent in Museum Vlaardingen de tentoonstelling Boer en Burcht, gericht op kinderen van zes tot en met 10 jaar. De tentoonstelling besteedt aandacht aan het dagelijks leven van de bevolking in Flardinga rond 1018, het jaar van de Slag bij Vlaardingen. Aan de hand van fraaie decors, interactieve elementen en bijzondere objecten wordt het leven van de gewone boerenbevolking geschetst, aan de vooravond van het ontstaan van de eerste bloei van het graafschap Holland.

In de tentoonstelling maken kinderen – maar natuurlijk ook volwassenen – spelenderwijs kennis met het leven in de elfde eeuw. Gratis bij het toegangskaartje is een doe-boekje waarin diverse opdrachten gemaakt kunnen worden. Wat voor kleding droeg de bevolking toen? Wat stond er op tafel en hoe woonde men? Ontdek hoe in Vlaardingen geld werd gemaakt en help mee de verloren burcht van de graaf weer op te bouwen. Veel facetten van het leven van de Vlaardingse middeleeuwers passeren op deze manier de revue.

Vlaardingen rond 1018


Flardinga was rond 1018 een kleine nederzetting in bezit van graaf Dirk III (982-1039). Vanuit zijn burcht bestuurde hij het gebied waar voornamelijk boeren woonden. In de 11e eeuw vonden echter steeds meer handelaren de weg naar Flardinga; de nederzetting was daarvoor zeer gunstig gelegen, aan de monding van de Maas, niet ver van de Noordzee. Handel was er vooral met Scandinavië en Engeland, en diverse handelaren kozen Flardinga als hun woonplaats. Daarmee ontstond een bloeiende samenleving.

In het jaar 1018 vond een veldslag plaats tussen Dirk III en de Duitse keizer; inzet was de tolheffing die Dirk de handelaren, onderweg van Tiel naar Engeland, oplegde. De graaf kwam als overwinnaar uit de strijd; daarmee luidde deze ‘Slag bij Vlaardingen’ een bloeiperiode in van het graafschap dat rond 1100 Holland zou gaan heten. In Vlaardingen wordt dit jaar herdacht dat deze slag 1000 jaar geleden plaatsvond.

Informatie over het museum: www.museumvlaardingen.nl