Categorieën

Service

Lezing over schilder Jan Mankes

Lezing over schilder Jan Mankes
Uit

Lezing over schilder Jan Mankes

  • Advertorial
  • 15-03-2015
  • Uit
Lezing over schilder Jan Mankes

VLAARDINGEN - Kunsthistorica Willy Atema geeft op 19 maart een lezing in KADE40 over de Nederlandse schilder Jan Mankes. Jan Mankes, een meester in het weglaten van wat overbodig is, maakte in zijn korte leven (1889-1920) ongeveer 200 schilderijen, 50 prenten en ruim 100 schetsen/tekeningen: sferische landschappen, stillevens, en met grote toewijding geschilderde portretten. Maar meer dan de helft van de werken heeft met de natuur te maken: vogels, kraaien, torenvalken, geiten, paarden en de beroemde Wyandotte haan. 

‘Hollands meest verstilde schilder’ woonde vanaf 1909 met zijn ouders in De Knijpe bij Oranjewoud/Heerenveen. In 1915, getrouwd met de theologe Annie Zernike, die in 1911 als eerste vrouwelijke dominee in Nederland in dienst was getreden bij de Hervormde Kerk in de Knijpe, vestigden zij zich in Den Haag. Later verhuisden ze naar het bosrijke Eerbeek om verlichting te zoeken voor de tbc waaraan Mankes leed. Mankes overleed in 1920, na de geboorte van hun zoon Beint en de promotie van Annie tot doctor in de theologie. 

Zijn werk kenmerkt zich door een unieke zeggingskracht, ondanks het sobere kleurgebruik en schaarsheid van detail. Gedurende de lezing wordt uitgebreid ingegaan op alle facetten van werk, leven, persoonlijkheid van Mankes en zijn echtgenote Annie Zernike in de context van de sociale en economische omstandigheden van hun tijd. 

Jan Mankes, schilder van innerlijk licht Donderdag 19 maart van 19.30 tot 21.30 uur KADE40, Westhavenkade 40 kosten €7,50 reserveren via www.kade40.nl.

KADE40

Westhavenkade 40, Vlaardingen

Meer over KADE40 →