Lezing in het Streekmuseum over Banketbakkerij Jan Boer

25-07-2022 Uit Redactie

VLAARDINGEN - Als je Vlaardingers vraagt naar een speciale Vlaardingse lekkernij, antwoorden ze meteen met 'ijzerkoekjes'. Het verhaal gaat dat het koekje uitgevonden is door Daatje de Koe, die een kruidenierswinkel op de Hoogstraat had. Haar broer Tiemen bakte ze achter in de zaak op het recept van Daatje. Veel schippers en bemanning van de vissersschepen kochten de koekjes voor aan boord. Het geld van de vissers stonk zo naar vis, dat het apart in een emmer werd gestopt en later gewassen moest worden. 

Veel Vlaardingse bakkers zijn ook ijzerkoekjes gaan bakken met diverse recepten, het Streekmuseum beschikt over zes van deze recepten. Zo ook Jan Boer die in 1915 zijn banketbakkerswinkel begon op de Westhavenplaats te Vlaardingen welke later is overgedaan aan twee generaties Verhoeff, met nu sinds een paar jaren weer een nieuwe eigenaar. 

Al ruim 40 jaar geleden heeft het Streekmuseum een deel van de inventaris uit 1915 van Jan Boer verkregen en is nu de ‘Banketwinkel’ in het museum. De laatste Verhoeff, Bram verhuisde dit jaar vanuit het woonhuis boven de winkel en schonk alles wat er nog over was aan blikken, vormen, recepten boeken, vakliteratuur, reclame materiaal alsmede alle chocolade en pudding vormen aan het Streekmuseum. Men bezorgde in vroegere tijden ook maaltijden aan huis, al deze materialen zijn tentoongesteld in het museum. 

‘Banketbakkerij Jan Boer en het raadsel van de ijzerkoekjes’ wordt behandeld in deze lezing door Jan Anderson op de komende twee zondagen 31 juli en 7 augustus om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson, Kethelweg 50, Vlaardingen. 

Streekmuseum Jan Anderson is geopend Iedere zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur en de eerste zondag in de maand.  Gratis toegang.Gerelateerd
Bedrijven Alle bedrijven »
Altijd Up-to-date